کپسول آتش نشانی فوم چیست؟

کپسول آتش نشانی فوم
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

تدبیر: یکی از کاربردی‌ترین تجهیزات اطفا حریق، کپسول آتش نشانی فوم است که از آن برای مهار حریق مایعات و مواد جامد قابل اشتعال استفاده می‌شود. از مهم‌ترین ویژگی‌های این کپسول می‌توان به سازگاری با محیط زیست اشاره کرد. در این مطلب با کاربرد، مزایا و مکانیزم عملکرد این کپسول آشنا می‌شویم.

کپسول آتش نشانی فوم چیست؟

کپسول آتش نشانی فوم چیست؟

کپسول آتش نشانی فوم یا همان کف به عنوان یکی از رایج‌ترین و ساده‌ترین سیستم‌های اطفا حریق شناخته می‌شود که مناسب‌ترین گزینه برای اطفا حریق انواع کاغذ، چوب، مایعات قابل اشتعال و … به شمار می‌آید. این کپسول برای اطفا حریق با استفاده از فوم موجود در محفظه خود نوعی لایه پوششی بر روی آتش ایجاد می‌کند که باعث جلوگیری از رسیدن اکسیژن و در نهایت مهار آتش‌سوزی می‌شود.

کپسول‌های فوم طی دهه‌های گذشته دچار تغییرات زیادی شده‌اند‌ و تولیدکنندگان این کپسول‌ها هر روز به دنبال بهبود عملکرد آن‌ها هستند. در ابتدا محتویات این کپسول‌ها حاوی مقادیر زیادی از پروتئین‌های حیوانی بودند که در هنگام استفاده باعث به وجود آمدن بوی ناخوشایندی می‌شدند. فوم این کپسول‌های از بافتی تیره رنگ و ضخیم برخوردار بودند. اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی محتویات کپسول آتش نشانی فوم نیز به روز شده است و انواع مختلف این کپسول‌ها از جمله کپسول آتش نشانی AFFF برای اطفا حریق از مواد دیگری استفاده می‌کنند. می‌توان گفت که این کپسول‌ها در زمینه حذف اکسیژن و جلوگیری از گسترش آتش‌سوزی‌ از جمله بهترین سیستم‌های اطفا حریق به شمار می‌آیند.

برای خرید انواع کپسول آتش نشانی باکیفیت با نام برند تدبیر، بر روی دکمه زیر کلیک کنید.

خاموش‌کننده فوم برای مهار چه کلاس‌هایی از آتش‌سوزی مناسب است؟

یکی از مهم‌ترین نکاتی که در هنگام خرید کپسول آتش‌نشانی مناسب برای مجتمع مورد نظر خود باید به آن توجه کنید، این است که کپسول‌های آتش‌نشانی در انواع مختلفی تولید می‌شوند و هر یک از آن‌ها برای مهار کلاس‌های خاصی از آتش‌سوزی مناسب هستند. در نتیجه شما باید در قدم اول با کلاس‌های آتش‌سوزی که مجموعه شما را تهدید می‌کنند، آشنا شوید و متناسب با آن اقدام به خرید کپسول آتش‌نشانی کنید.

به طور کلی، کپسول آتش نشانی فوم برای مهار دو کلاس آتش‌سوزی استفاده می‌شود که عبارتند از:

  • کلاس A: این کلاس مربوط به آتش‌سوزی‌های شکل گرفته به دلیل سوختن مواد جامد خشک مانند انواع کاغذ، منسوجات، چوب و … است
  • کلاس B: این کلاس به مایعات قابل اشتعالی مانند انواع روغن، بنزین، رنگ‌های روغنی، گریس‌ها و … اختصاص دارد

احتمال وقوع این دو کلاس آتش‌سوزی تقریبا در تمامی اماکن، به خصوص مجتمع‌های مسکونی، ادارات و انبارها وجود دارد. در نتیجه تهیه و استفاده از کپسول خاموش‌کننده فوم در این اماکن می‌تواند خطر آتش‌سوزی و خسارت‌های ناشی از آن را به شدت کاهش دهد.

برای آشنایی بیشتر با انواع کپسول آتش نشانی، مقاله زیر را مطالعه کنید.

نحوه عملکرد کپسول خاموش‌کننده فوم

نحوه عملکرد کپسول خاموش کننده فوم

کپسول آتش نشانی فوم برای مهار آتش از مکانیزم منحصربه‌فرد و کارآمدی استفاده می‌کند. همان‌طور که می‌دانید، آتش برای زنده ماندن به اکسیژن نیاز دارد و اگر ما بتوانیم این عامل را از محیط حذف کنیم، آتش‌سوزی به سرعت مهار خواهد شد. مکانیزم عملکرد کپسول‌های آتش‌نشانی فوم نیز با توجه به همین موضوع طراحی شده است. کف موجود در محفظه این کپسول‌های آتش‌نشانی با ایجاد یک پوشش ضخیم بر روی آتش، مانند یک پتوی ضخیم مانع از اکسیژن‌رسانی به حریق و در نهایت باعث مهار آن می‌شود.

عملکرد کپسول آتش نشانی فوم برای مهار آتش‌سوزی مایعات قابل اشتعال به گونه‌ای است که باعث سرکوب بخار و آب‌بندی سطح مایعاتی مانند بنزین می‌شود. یکی دیگر از ویژگی‌های مهم این کپسول‌ها قابلیت خنک‌کنندگی آن‌ها است که باعث تسریع فرایند مهار آتش‌سوزی می‌شود.

کپسول آتش نشانی فوم چه مزایا و معایبی دارد؟

کپسول آتش نشانی فوم چه مزایا و معایبی دارد؟

شاید تنها نکته منفی که در مورد کپسول‌های آتش‌نشانی فوم وجود داشته باشد، این است که استفاده از آن‌ها برای مهار آتش‌سوزی روغن‌های خوراکی، مواد غذایی و گازهای قابل اشتعال می‌تواند خطرآفرین باشد. همچنین نمی‌توان از آن‌ها برای مهار آتش‌سوزی‌های الکتریکی استفاده کرد، زیرا ممکن است باعث خرابی وسایل برقی یا برق‌گرفتگی شوند. اما در سایر موارد، این کپسول آتش‌نشانی عملکرد قابل قبولی را از خود نشان می‌دهد و آتش را در کوتاه‌ترین زمان ممکن مهار می‌کند.

مهم‌ترین مزایای کپسول آتش نشانی فوم عبارتند از:

  • سازگاری با محیط زیست و استفاده از مواد غیرسمی
  • کاهش شدید احتمال احتراق مجدد
  • قابلیت حمل و وزن کمتر این کپسول‌ها در مقایسه با کپسول‌های آب و گاز
  • نگهداری آسان
  • گزینه‌ای مقرون به صرفه و کاربردی
  • قابلیت شارژ کپسول آتش نشانی پس از استفاده

کپسول آتش نشانی فوم بیوورسال، حاوی قوی‌ترین ماده اطفایی دنیا است. تدبیر، نماینده انحصاری محصولات بیوورسال آلمان در ایران، تولید کننده کپسول بیورسال است. برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره فوم بیوورسال و خرید این محصول از دکمه‌های زیر استفاده کنید.

روش استفاده از خاموش‌کننده فوم

روش استفاده از خاموش کننده فوم

شما برای اطفا حریق و جلوگیری از خسارت‌های مالی و جانی، باید با روش صحیح استفاده از کپسول‌های آتش‌نشانی آشنا باشید. نخستین و مهم‌ترین گام در استفاده از کپسول آتش نشانی فوم، حاصل کردن اطمینان از شارژ بودن کپسول است. کپسولی که قبلا مورد استفاده قرار گرفته یا بیش از یک سال از زمان شارژ مجدد آن می‌گذرد، نمی‌تواند در هنگام آتش‌سوزی به شما کمک کند.

در گام بعدی شما باید در فاصله مناسبی از آتش قرار بگیرید. این فاصله باید به گونه‌ای انتخاب شود که هم امنیت شما را تضمین کند و هم به اندازه‌ای باشد که از برد کپسول آتش‌نشانی بیشتر نشود. اما یکی از پرسش‌های مهمی که برای بسیاری افراد به وجود می‌آید، این است که روش مهار آتش‌سوزی کلاس‌های A و B چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

چگونه آتش‌سوزی مواد جامد را با کپسول آتش نشانی فوم مهار کنیم؟

برای خاموش کردن آتش‌سوزی‌های کلاس A شما باید شیلنگ کپسول آتش‌نشانی خود را به سمت پایه آتش هدف بگیرید. توجه داشته باشید که اهرم کپسول را به آرامی فشار دهید و فوم را در سرتاسر آتش‌سوزی پخش کنید. به این صورت فوم تمام سطح آتش‌سوزی را در بر می‌گیرد و باعث اطفا آن می‌شود. با کمتر شدن وسعت آتش‌، شما می‌توانید فاصله خود را با آن کمتر کرده و آتش‌سوزی را راحت‌تر مهار کنید.

چگونه آتش‌سوزی مایعات قابل اشتعال را مهار کنیم؟

برای اطفا حریق مایعات قابل اشتعال شما باید شیلنگ کپسول آتش‌نشانی را در حالتی عمودی و در نزدیکی آتش نگه دارید. توجه داشته باشید که برای مهار این نوع از آتش‌سوزی‌ها نباید فوم را به صورت مستقیم روی شعله آتش اسپری کنید. زیرا این کار باعث انتشار آتش به نقاط دیگر می‌شود. معمولا پیشنهاد می‌شود که فوم را به قسمت‌های زیرین آتش اسپری کنید. این کار باعث می‌شود که فوم به سرعت در سرتاسر آتش پخش شده و مانع از رسیدن اکسیژن به آن شود.

روش تشخیص کپسول آتش نشانی فوم

روش تشخیص کپسول آتش نشانی فوم

همان‌طور که اشاره کردیم، کپسول‌های آتش‌نشانی در انواع مختلفی تولید می‌شوند و هر یک از ان‌ها کاربردهای منحصربه‌فردی دارند. اکثر این کپسول‌های آتش‌نشانی در رنگ قرمز تولید می‌شوند که این امر معمولا باعث سردرگمی افراد در هنگام خرید کپسول آتش نشانی می‌شود و در برخی از موارد آن‌ها کپسول اشتباهی را خریداری می‌کنند. اما اگر کمی به کپسول‌های آتش‌نشانی توجه کرده باشید، متوجه وجود برچسب‌هایی بر روی آن‌ها می‌شوید که رنگ و نوشته آن‌ها با یکدیگر متفاوت است. توجه به رنگ همین برچسب و نوشته درج‌شده بر روی آن، بهترین راه برای شناسایی کپسول آتش نشانی مورد نظر به شمار می‌رود.

برچسب کپسول آتش نشانی فوم به رنگ کرم بوده و معمولا روی آن عبارت FOAM حک شده است. روی این برچسب‌ها معمولا اطلاعات دیگری مانند موارد استفاده، روش صحیح استفاده و حجم کپسول آتش‌نشانی نیز نوشته شده است که می‌توانند در هنگام خرید و استفاده به افراد کمک کنند. بنابراین در هنگام خرید کپسول آتش نشانی حتما به مشخصات موجود بر روی برچسب آن توجه ویژه‌ای داشته باشید.

برای آشنایی با سیستم اطفا حریق فوم، مقاله زیر را مطالعه کنید.

نکات ایمنی برای نگهداری و استفاده از خاموش‌کننده‌ فوم

نکات ایمنی برای نگهداری و استفاده از خاموش کننده فوم

توجه به نکات ایمنی و انجام بازرسی‌های دوره‌ای نقش مهمی در حفظ عملکرد کپسول‌های آتش نشانی ایفا می‌کنند. در زمان انجام بازرسی‌های دوره‌ای، شما باید حتما به درجه مانومتر کپسول آتش نشانی فوم نگاه کرده و اطمینان حاصل کنید که فشار داخل محفظه در محدوده سبز رنگ قرار داشته باشد. همچنین نازل و سایر قسمت‌های کپسول را نیز بررسی کنید تا مطمئن شوید که مواد خارجی باعث مسدود شدن مسیر انتقال فوم نشده باشند.

یکی دیگر از نکات ایمنی مهمی که در مورد کپسول‌های خاموش‌کننده فوم باید به آن توجه کنید، این است که کپسول‌های فوم برای اطفا حریق‌های کلاس C و F مناسب نیستند و در این موارد نباید از کپسول‌های فوم استفاده کرد. شارژ مجدد کپسول به صورت سالیانه و انجام تست‌های فشار به صورت دوره‌ای نیز از سایر موارد مهمی هستند که شما باید به آن‌ها توجه داشته باشید.

خرید کپسول آتش نشانی فوم

خرید کپسول آتش نشانی فوم

ساده‌ترین راه برای جلوگیری از گسترش آتش‌سوزی و مهار آن در اماکن مختلف، استفاده از کپسول‌های آتش‌نشانی است. کلاس‌های A و B از متداول‌ترین گروه‌های آتش‌سوزی هستند که برای مهار آن‌ها معمولا از کپسول آتش نشانی فوم استفاده می‌شود. این کپسول با اسپری کردن کف و پوشاندن سطح مواد سوختنی، مانع از رسیدن اکسیژن به محل مورد نظر و در نهایت باعث اطفا حریق می‌شود. از مهم‌ترین مزایای این کپسول می‌توان به سازگاری با محیط زیست، قابلیت حمل و اقتصادی بودن اشاره کرد. بهترین راه برای شناسایی و خرید این کپسول توجه به برچسب کرم رنگ درج‌شده بر روی بدنه آن است.

سوالات متداول کپسول آتش نشانی فوم

آیا بیوورسال همان کپسول آتش نشانی فوم است؟

خیر! کپسول بیوورسال حاوی فوم بیوورسال است که جز کپسول‌های فوم به حساب می‌آید؛ اما کپسول بیوورسال قدرت اطفایی بسیار بالاتری نسبت به کپسول فوم دارد.

مزایا کپسول آتش نشانی فوم چیست؟

کاهش شدید احتمال احتراق مجدد، قابلیت حمل و وزن کمتر این کپسول‌ها در مقایسه با کپسول‌های آب و گاز، نگهداری آسان، مقرون به صرفه و کاربردی بودن از جمله مزایای کپسول فوم است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گروه تولیدی و صنعتی تدبیر

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید…