شارژ کپسول آتش نشانی یکی از ملزومات چک لیست ایمنی است. پروسه شارژ کپسول عبارت است از پر کردن و تنظیم فشار داخل کپسول ولی در صورتی که کپسول شما به درستی شارژ نشود، میتواند عواقب بدی به همراه داشته باشد. اما نحوه شارژ کپسول آتش نشانی چگونه است؟ کدام کپسولهای آتش نشانی نیاز به شارژ دارند؟ در ادامه زمان شارژ کپسول آتش نشانی و مراحل شارژ انواع کپسول را توضیح میدهیم. با تدبیر همراه باشید.
شارژ کپسول آتشنشانی چیست؟
شارژ کپسول آتشنشانی عبارت است از پر کردن و تنظیم فشار کپسول پس از استفاده یا عدم استفاده برای مدتطولانی، یا در صورت مشاهده علائم افت فشار. به این ترتیب میتوان اطمینان حاصل کرد که کپسول آتشنشانی در مواقع اضطراری آتشسوزی میتواند آماده به کار باشد.
کپسولهای آتشنشانی وسایل ایمنی ضروری در هر محل کار، خانه یا مکان عمومی هستند که برای کنترل آتشهای کوچک قبل از تبدیل شدن به شعلههای غیر قابل کنترل طراحی شدهاند. کپسولهای آتشنشانی حاوی مواد خاموشکنندهای مانند آب، کف و فوم، پودر شیمیایی خشک، دی اکسید کربن و یا بیوورسال هستند که میتوانند به طور موثر آتش را مهار کنند.
اما ممکن است پس از استفاده یا به مرور زمان، ماده خاموشکننده در کپسول آتشنشانی تخلیه شود و فشار داخل سیلندر کاهش یابد که باعث شود کپسول در اطفای حریق بیاثر شود. اینجاست که شارژ کپسول آتشنشانی اهمیت خود را نشان میدهد. با پر کردن و تنظیم فشار مجدد سیلندر، کپسول خاموشکننده را میتوان به وضعیت بهینه خود بازگرداند تا آماده استفاده مجدد شود.
شارژ مجدد کپسول آتشنشانی نه تنها عملکرد دستگاه را تضمین میکند، بلکه در درازمدت باعث صرفهجویی در هزینهها نیز میشود. این کار تا حد قابل توجهی ارزانتر از خرید یک کپسول آتشنشانی جدید است. همچنین شارژ کپسول آتشنشانی، یک گزینه سازگار با محیط زیست است؛ زیرا ضایعات تولید شده در اثر کپسولهای دور ریختهشده را کاهش میدهد. باید گفت شارژ مجدد کپسول آتشنشانی یک روش تعمیر و نگهداری حیاتی است که کارایی کپسولهای آتشنشانی را در مواقع اضطراری تضمین میکند.
فرایند کلی نحوه شارژ کپسول آتشنشانی
یک متخصص آموزش دیده باید شارژ کپسول آتشنشانی را انجام دهد. شرکتهای معتبر، از دانش، ابزار و آموزش لازم برخوردار هستند و اطمینان حاصل میکنند که کپسولهای آتشنشانی شما به بهترین شکل ممکن کار میکنند و با مواد اطفای حریق به درستی پر میشوند.
پر کردن مجدد کپسول آتشنشانی اغلب مقرون به صرفهترین راه برای نگهداری تجهیزات حفاظت از آتش شما است، به خصوص در مقایسه با هزینه خرید کپسولهای جدید. بسیاری از مردم بر این باورند که کپسولهای آتشنشانی ابزارهایی یکبارمصرف هستند، اما اصلا اینطور نیست! بیشتر کپسولهای آتشنشانی مدرن (یعنی کپسولهایی که بدنه فلزی دارند) میتوانند به راحتی دوباره پر شوند. پر کردن مجدد، در بیشتر موارد در محل انجام میشود و معمولا زمان زیادی طول نمیکشد تا خاموشکننده دوباره پر شود و آماده به کار شود.
مراحل شارژ کپسول آتشنشانی
در ادامه روند کلی نحوه شارژ کپسول آتشنشانی آورده شده است و این فرایند را با تفصیل بیشتری توضیح خواهیم داد. لطفا توجه داشته باشید که این نکات، به هیچ وجه راهنمای نحوه شارژ کپسول آتشنشانی نیستند؛ بلکه صرفا یک نمای کلی از فرآیند را به شما نشان میدهند تا بهتر بتوانید آن را درک کنید. این مراحل در ادامه تشریح شدهاند.
- کاهش فشار و تخلیه کپسول آتشنشانی
- جداسازی شیر تخلیه، جدا کردن و بازرسی اجزای داخلی
- تمیز کردن و تعویض قطعات
- مونتاژ مجدد سوپاپ
- پر کردن مجدد ماده خاموشکننده
- تحت فشار قرار دادن خاموشکننده، تست نشتی و مونتاژ مجدد
- توزین کپسول آتشنشانی
- نهایی کردن و برچسبگذاری
کاهش فشار و تخلیه کپسول آتشنشانی
قبل از شارژ مجدد کپسول آتشنشانی، برای اطمینان از ایمنی در طول فرآیند باید فشار آن را پایین آورد. تکنسین کارآزموده، فشار باقیمانده را آزاد و عامل خاموشکننده را از سیلندر خارج میکند. این مرحله یکی از مراحل مهم در نحوه شارژ کپسول آتشنشانی است.
جداسازی شیر تخلیه، جدا کردن و بازرسی اجزای داخلی
تکنسین آموزشدیده، شیر تخلیه را با دقت از سیلندر یا همان کپسول خارج میکند. این مرحله امکان دسترسی به اجزای داخلی خاموشکننده که نیاز به بررسی و تمیز کردن دارند را فراهم میکند. سپس لوله سیفون، میل سوپاپ، فنر و سایر اجزای داخلی خارج میشوند تا مورد بازرسی قرار بگیرند. تکنسین هرگونه آسیب یا ساییدگی که میتواند بر عملکرد خاموشکننده تاثیر بگذارد را بررسی میکند.
تمیز کردن و تعویض قطعات
در صورت لزوم، اورینگ (O-ring) سوپاپ تمیز و جایگزین میشود تا از آببندی مناسب اطمینان حاصل شود. تکنسین همچنین نمای بیرونی و داخلی خاموشکننده را از نظر علائم آسیب، خوردگی یا فرسودگی بررسی میکند و در صورت نیاز به رفع هرگونه مشکل میپردازد.
مونتاژ مجدد سوپاپ
در صورت لزوم، شیر تمیز شده و با یک میل جدید مجددا مونتاژ میشود تا از نشستن مناسب و جلوگیری از افت فشار آن در آینده جلوگیری شود. این مرحله از نحوه شارژ کپسول آتشنشانی، برای حفظ یکپارچگی و عملکرد خاموشکننده ضروری است.
پر کردن مجدد ماده خاموشکننده
کپسول آتشنشانی با توجه به مشخصات و دستورالعمل آن با ماده خاموشکننده مناسب (آب، کف و فوم، دی اکسید کربن یا ماده شیمیایی خشک) بر حسب وزن پر میشود. بدین ترتیب اطمینان حاصل میشود که خاموشکننده برای مهار موثر آتش از عامل مناسب برخوردار است.
بیشتر بخوانید: آموزش تصویری نصب کپسول آتش نشانی
تحت فشار قرار دادن خاموشکننده، تست نشتی و مونتاژ مجدد
خاموشکننده با گاز مناسب (معمولا نیتروژن یا هوا) تحت فشار مشخص قرار میگیرد. این مرحله تضمین میکند که کپسول آتشنشانی در هنگام نیاز، به طور موثر عمل میکند. سپس تکنسین مربوطه برای اطمینان از عدم وجود مشکل در آببندی یا اتصالات کپسول آتشنشانی، بر روی آن آزمون نشتی انجام میدهد. در صورت موفقیتآمیز بودن آزمون، نازل یا شیلنگ تخلیه مجددا روی کپسول نصب میشود.
توزین کپسول آتشنشانی
تکنسین کپسول شارژ شده را وزن میکند تا مطمئن شود که وزن آن در محدوده تحمل مجاز توصیهشده توسط سازنده قرار دارد. این مرحله از نحوه شارژ کپسول آتشنشانی اطمینان حاصل میکند که کپسول آتشنشانی، استانداردهای ایمنی و عملکرد را برآورده میکند.
نهایی کردن و برچسبگذاری
در آخرین مرحله از نحوه شارژ کپسول آتشنشانی، پین ایمنی تعویض شده و یک آببند جدید بر روی سیلندر نصب میشود. همچنین یک برچسب نشانگر شارژ مجدد به خاموشکننده متصل میشود که وزن کل آن، اطلاعات تکنسین و شرکت مسئول شارژ مجدد را نشان میدهد. این برچسب سابقه خدمات انجام گرفته روی کپسول است و به حفظ مسئولیتپذیری و استانداردهای ایمنی کمک میکند.
نحوه شارژ انواع کپسول آتشنشانی
فرآیند شارژ کپسول آتشنشانی، از لحاظ تئوری میتواند به طور نامحدود برای همه انواع کپسولها انجام شود، تا زمانی که در نهایت کپسول دیگر از کار بیفتد که در این صورت باید آن را تعویض کرد. لازم به ذکر است هنگامی که کپسول آتشنشانی از “خدمات طولانیمدت” برخوردار باشد یا در مورد کپسول آتشنشانی دی اکسید کربن با آزمون هیدرولیک “تعمیر اساسی” شده باشد، عمر خاموشکننده تا پنج سال افزایش مییابد.
پر کردن مجدد کپسول آتشنشانی هرگز نباید توسط فردی که آموزش ندیده یا افراد بیتجربه انجام شود، زیرا اقداماتی وجود دارند که مهندسان قبل از برداشتن مجموعه سرپوش برای کار روی آن، باید در محل انجام دهند. تمام کپسولهای آتشنشانی تحت فشار هستند و بدون ابزار و دانش صحیح و لباس محافظ، برداشتن سر کپسول آتشنشانی میتواند باعث آسیب جدی شود و یا در مواردی مرگبار باشد. در ادامه به نحوه شارژ هر یک از انواع کپسول های آتشنشانی میپردازیم.
نحوه شارژ کپسول آتشنشانی بر پایه آب
کپسولهای آتشنشانی بر پایه آب، به راحتی و با استفاده از آب لولهکشی معمولی در محل پر میشوند و دوباره تحت فشار قرار میگیرند. هنگامی که کپسول آتشنشانی با مقدار مناسب آب پر شد، باید با جایگزین کردن اندازه صحیح اورینگ در سر خاموشکننده و مقدار کمی از یک درزگیر آبگریز، یک آببند ایجاد شود. سپس میتوان آن را با گاز هیدروژن و با استفاده از یک دریچه طراحیشده خاص، تحت فشار قرار داد. در این مرحله، کپسول آتشنشانی بار دیگر میتواند برای خاموش کردن آتش چوب، کاغذ، منسوجات، پلاستیک، یونجه و کاه به طور موثر عمل کند.
نحوه شارژ کپسول آتشنشانی فوم AFFF
خاموشکنندههای فوم AFFF را میتوان بهراحتی و به روشی مشابه کپسولهای آتشنشانی بر پایه آب، با استفاده از آب لولهکشی معمولی و با افزودنی محلول AFFF شارژ کرد. سپس کپسول تحت فشار قرار میگیرد و با اورینگ با اندازه مناسب و مقدار کمی از درزگیر آبگریز، دوباره پر و آببندی میشود. کپسولهای فوم AFFF نسبت به کپسول آتشنشانی بر پایه آب، این مزیت را دارند که در صورت بروز آتشسوزی بر اثر مایعات قابل اشتعال نیز قابل استفاده هستند.
نحوه شارژ کپسول آتشنشانی پودر خشکABC
کپسول آتشنشانی پودر خشک ABC در محل قابل شارژ مجدد نیست. نحوه شارژ این کپسول آتشنشانی بسیار خاص است و مستلزم انجام فرآیندهایی اضافی است. از جمله این فرایندها میتوان به الک کردن پودر برای شارژ کپسول اشاره کرد تا از خالص و یکدست بودن آن اطمینان حاصل شود. این کار باعث میشود تا در صورت استفاده، عملکرد موثری داشته باشد. اگرچه پودر خشک فقط باید برای استفاده در فضای باز استفاده شود، اما میتواند بسیاری از انواع آتشها را نیز مهار کند.
نحوه شارژ کپسول آتشنشانی دی اکسید کربن
نحوه شارژ کپسول آتشنشانی دی اکسید کربن از شارژ کپسولهای پودر خشک هم پیچیدهتر است. به همین دلیل بیشتر اوقات یک کپسول آتشنشانی که قبلا آزمایش شده و دوباره پر شده است، به مشتری عرضه میشود. دی اکسید کربن باید توسط یک اپراتور دارای مجوز شارژ شود؛ زیرا این فرآیند بسیار خطرناک است، به طوری که هر اشتباهی میتواند کشنده باشد. فشار کپسولهای آتشنشانی دی اکسید کربن به ۳۰ هزار پوند فشار در هر اینچ مربع (PSI) میرسد.
آزمایشهای دیگری نیز وجود دارند که پس از پایان عمر دهساله کپسولهای کپسولهای آتشنشانی دی اکسید کربن، بر روی آنها انجام میگیرد. این آزمایشها، با نام “تعمیرات اساسی” یا “آزمون هیدرولیک” نیز شناخته میشوند.
تست هیدرواستاتیک مستلزم تخلیه گاز دی اکسید کربن است تا اطمینان حاصل شود که هیچ انسدادی در مسیر خروج گاز وجود ندارد. پس از خالی کردن کپسول، تمیز کردن و تعویض قسمت سر، آن را با آب پر میکنند. سپس کپسول تا دو برابر فشار کاری معمولی، تحت فشار قرار میگیرد. در مرحله بعدی، کپسول دارای فشار بیش از حد، باید از ارتفاع ۱۲ متر روی بتن انداخته شود. در صورتی که کپسول به طور کامل پس از سقوط سالم بماند، میتوان آن را مجددا با گاز دی اکسید کربن پر کرد.
برای آشنایی با تست هیدرواستاتیک کپسول آتش نشانی مقاله زیر را مطالعه کنید.
قبل از بازگرداندن کپسول به حالت آماده به کار سرویس، یک بازرسی نهایی نیز روی انجام میشود. کپسولهای آتشنشانی دی اکسید کربن برای وسایل برقی و مایعات قابل اشتعال فقط به کار میروند و برای آتش ناشی از چوب، کاغذ، منسوجات، پلاستیک، کاه و یونجه توصیه نمیشوند.
نحوه شارژ کپسول آتشنشانی بیوورسال
برای شارژ کپسول آتشنشانی بیوورسال، ابتدا فشار آن تخلیه میشود. در مرحله بعدی، تکنسین کپسول را باز میکند و باقیمانده مواد اطفای حریق بیوورسال از کپسول خارج میکند. سپس کپسول بیوورسال با مواد جدید پر میشود و بعد درزگیرها و آببند روی درزهای کپسول تعبیه میشوند. در مرحله بعد کپسول بیوورسال وزن میشود و فشار آن اندازهگیری میشود تا به حد فشار استاندارد برسد. در نهایت برچسب نشانگر شارژ کپسول و تاریخ مربوطه روی آن نصب میشود.
شارژ کپسول آتش نشانی در تبریز
بازرسی منظم و شارژ مجدد کپسولهای آتشنشانی میتواند از خطرات آتشسوزی جلوگیری کرده و جان انسانها را نجات دهد. این مساله باعث میشود وجود کپسول آتشنشانی کارآمد، یکی از جنبههای ضروری از ایمنی آتشنشانی در هر محیطی باشد. اما تاکید میکنیم که این کار نباید توسط افراد غیر متخصص انجام شود. حتی اگر کپسول کاملا خالی باشد، همچنان ممکن است حاوی گازهای باقیمانده باشد که در صورت عدم رسیدگی صحیح، میتواند باعث آسیب یا مرگ افراد شود.
گروه تولیدی و صنعتی تدبیر نماینده انحصاری محصولات بیوورسال در ایران است. ما در تدبیر علاوه بر عرضه کپسول بیوورسال، خدمات شارژ انواع کپسولهای آتشنشانی را نیز ارائه میدهیم. مهندسان ما دورههای آموزشی لازم را گذراندهاند و مرتبا ممیزی میشوند. شما میتوانید با خاطری آسوده از نحوه شارژ کپسول آتشنشانی توسط تکنسینهای تدبیر، این کار مهم را به ما بسپارید.
شارژ کپسول آتش نشانی چیست؟
شارژ کپسول آتش نشانی عبارت است از تنظیم فشار داخل کپسول و پر کردن آن با مواد اطفایی که هر کدام شامل مراحل مختلفی میباشد.
شارژ کپسول آتش نشانی بیوورسال چگونه است؟
تدبیر نماینده انحصاری محصولات بیوورسال در ایران بوده و تنها مرکز شارژ کپسول بیوورسال در ایران است.