دیتاسنترها به برخی دلایل با خطرات و چالشهای منحصربهفردی در مقابل آتشسوزی مواجه هستند. آتشسوزی را یکی از اصلیترین تهدیدات برای دیتاسنترها به حساب میآورند. همچنین، به خاطر استفاده از تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی حساس، استفاده از سیستمهای اطفا حریق متداول مانند اسپرینکلرها در این محیطها میسر نیست. از همین رو، پیادهسازی یک سیستم اطفا حریق مناسب و مؤثر برای دیتاسنترها اهمیتی دو چندان دارد. سیستمهایی که برای جلوگیری از گسترش آتش در مراکز داده مورد استفاده قرار میگیرند، سیستمهای اطفا حریق دیتاسنتر نام دارند و در بخشهای مختلفی ممکن است به کار گرفته شوند. با مجله تدبیر همراه باشید تا به اتفاق ببینیم که سیستم اطفا حریق دیتاسنتر چیست، چه اهمیتی دارد و بهترین سیستم برای اطفای حریق در مراکز داده کدام گزینه است.
سیستم اطفا حریق دیتاسنتر چیست؟
سیستم اطفا حریق دیتاسنتر به سیستمها و راه حلهای مختلفی اطلاق میشود که با هدف جلوگیری از گسترش و سرایت آتش در یک مرکز داده طراحی و ساخته میشوند. معمولاً از سیستمهای اطفا حریق در بخشهای مختلف دیتاسنترها مثل کل ساختمان، اتاقها و یا رکها برای مقابله با حریق احتمالی استفاده میشود.
برای دریافت مشاوره رایگان خرید سیستم اطفا حریق دیتاسنتر، کلیک کنید.
چرا استفاده از سیستم اطفا حریق در دیتاسنترها مهم است؟
اطفا حریق مؤثر برای محیطهایی چون دیتاسنترها بسیار مهم است، زیرا در این مراکز سرورهایی وجود دارند که دادههای مختلف کاربران را در یک محیط امن ذخیره میکنند. چنانچه در دیتاسنتر آتشسوزی اتفاق بیافتد و نتوانید سریعاً آن را مهار کنید، ممکن است تمام دادهها را از دست بدهید. حتی زمانی که از سایر ابزارهای ابری برای ذخیرهسازی دادهها استفاده میکنید، جایگزینی سختافزارها و سایر زیرساختهای آسیبدیده در مرکز دادهای که تحت تأثیر آتشسوزی قرار گرفته است، میتواند بسیار پرهزینه باشد و فشار مضاعفی را بر کسب و کارتان وارد کند.
هنگامی که مردد هستید آیا صرف هزینه برای نصب و راهاندازی سیستم اطفا حریق در دیتاسنتر ارزشش را دارد یا خیر، مهم است که به یاد داشته باشید که دیتاسنترها ذاتاً در معرض ریسک بالایی برای وقوع آتشسوزی قرار دارند. علاوه بر حرارت زیادی که در نتیجه فعالیت مداوم تجهیزات و لوازم الکتریکی و الکترونیکی موجود در اتاقهای مراکز داده تولید میشود، سقفهای کاذب و کفهای مرتفع دیتاسنترها نیز میتوانند به عنوان عاملی برای افزایش احتمال وقوع آتشسوزی دخیل باشند. سیستم اطفا حریق دیتاسنتر برای حفظ ایمنی دادهها و تجهیزات شما ضروری است، زیرا این سیستمها به گونهای طراحی میشوند که به محض شروع آتشسوزی، آن را متوقف کنند.
در حالی که احتمالاً برای محافظت از سختافزارها و سرورهای خود در برابر صدمات به سیستمهای اطفا حریق روی میآورید، اما این سیستمها برای محافظت از کارکنان شما نیز حیاتی هستند. هنگامی که آتشسوزی رخ میدهد، خاموشکنندههای دستی و اسپرینکلرها میتوانند به کارکنان کمک کنند تا به محل امنی برسند یا به محض آگاهی آتشسوزی را خاموش کنند. اما باید توجه داشته باشید که بهکارگیری حفاظت غیرفعال در برابر آتش همچنین میتواند سرعت گسترش حریق را کاهش دهد و به کارکنان زمان لازم برای خروج ایمن از ساختمان را بدهد.
بیشتر بخوانید: مدیریت ریسک حریق در دیتاسنترها
انواع سیستم اطفا حریق دیتاسنتر
هنگامی که میخواهید به مقابله با آتشسوزی در محیطهایی مثل مراکز داده بپردازید، باید این کار را بدون آسیب رسیدن به کارکنان یا تجهیزات دیتاسنتر خود انجام دهید. بهترین سیستمهای اطفا حریق دیتاسنتر گزینههایی هستند که از آب به عنوان عامل خاموشکننده استفاده نمیکنند و پسماندی از خود به جا نمیگذارند. در ادامه به معرفی انواع سیستم اطفا حریق دیتاسنتر خواهیم پرداخت.
سیستم اطفا حریق پاک (کلین ایجنت)
عوامل خاموشکننده پاک یا کلین ایجنت به مواد خاموشکننده گازی، فرار و نارسانا اطلاق میشود که پس از تبخیر، هیچ گونه اثری از خود به جا نمیگذارند. این نوع سیستمهای اطفا حریق برای تخلیه مواد خاموشکننده پاک طراحی شدهاند تا آتش را قبل از گسترش آن خاموش کنند. پس از آنکه عامل خاموشکننده پاک آتش را مهار کرد، سیستم تهویه ساختمان به راحتی میتواند آن را تمیز کند.
از آنجایی که سیستمهای اطفا حریق پاک پسماندی از خود باقی نمیگذارند، باعث آسیب رسیدن به تجهیزات موجود در اتاقهای سرور نمیشوند و نیازی به صرف هزینه یا زمان برای تمیز کردن آنها نخواهید داشت. دو مورد از عوامل خاموشکننده پاک عبارتند از کتونهای فلوئوردار و هالوکربنها. از جمله سیستمهای اطفا حریق پاک برای دیتاسنتر که کاربرد زیادی دارند، میتوانیم به سیستم اطفا حریق fm-200 یا novec 1230 اشاره کنیم. این مواد بر اکسیژن محیط تأثیر نمیگذارند و مکانیسمهای فیزیکی و شیمیایی را در جهت سرکوب آتش ترکیب میکنند.
همچنین، اگر میخواهید نهایت جانب احتیاط را برای آسیب نرساندن به لایه اوزون رعایت کنید، میتوانید از گازهای بیاثر استفاده کنید. بر خلاف موادی مانند کتونهای فلوئوردار یا هالوکربنها، گازهای بیاثر با کاهش محتویات اکسیژن محیط، آتش را سرکوب میکنند. هنگامی که تأمین اکسیژن قطع شود، آتشسوزی ادامه پیدا نخواهد کرد. این روش سبزتر از روشهای دیگر است، زیرا گازهای بیاثر به طور طبیعی بخشی از اتمسفر هستند و باعث تخریب لایه اوزون نمیشوند.
بیشتر بخوانید: انواع سیستم اطفا حریق
سیستم اطفا حریق واترمیست
اکثر سیستمهای اطفا حریق مبتنی بر آب هستند، زیرا قوانین ساختمانهای مختلف را ملزم به داشتن سیستم اسپرینکلر کردهاند. اگرچه اسپرینکلرها به محافظت از ساختمانها در هنگام آتشسوزی کمک میکنند، اما گزینه مناسبی برای محیطهایی مانند دیتاسنترها نیستند. به جای استفاده از آب که دشمن شماره یک بسیاری از قطعات سختافزاری به حساب میآید، در مراکز داده از سیستم اطفا حریق واترمیست یا مه آب استفاده میشود.
سیستم واترمیست پرفشار از قطرات آب اتمیزهشده استفاده میکند که اندازه این قطرات بزرگتر از ۱۰۰ میکرون نیست. این قطرات ریز به بخار تبدیل میشوند و به دلیل اثر خنککنندگی خود، تأثیرگذاری بسیار خوبی را در خاموش کردن آتش از خود به نمایش میگذارند. از آنجایی که این قطرات آب بسیار کوچکتر از قطرات مورد استفاده در سیستمهای اسپرینکلر متداول یا واترمیست کمفشار هستند، سریعتر تبخیر میشوند و به آب بسیار کمتری نیز برای اطفای حریق نیاز است.
هر چه سرعت تبخیر قطرات آب در سیستم واترمیست بیشتر باشد، احتمال آسیب دیدن تجهیزات و قطعات سختافزاری در حین اطفا حریق کمتر میشود. علاوه بر این، با کاهش مصرف آب نیز میتوان در هزینهها صرفهجویی کرد. سیستمهای واترمیست پرفشار به طور قابل توجهی مقدار آب آزادشده را نسبت به سیستمهای سنتی کاهش میدهند و در نتیجه، تمیزکاری پس از اطفای حریق نیز راحتتر خواهد بود.
آیروسل تدبیر؛ بهترین سیستم اطفا حریق دیتاسنتر
حال که به بحث در مورد انواع سیستم اطفا حریق دیتاسنتر پرداختیم، این سؤال مطرح میشود که بهترین سیستم برای اطفا حریق در مراکز داده کدام گزینه است؟ اگرچه در بالا اشاره شد که سیستمهای گازی مثل fm-200 و novec 1230 یا سیستمهایی که با گازهای بیاثر کار میکنند، گزینه پرکاربردی برای اطفای حریق در دیتاسنترها به شمار میروند، اما ایراداتی نیز به این دسته سیستمها وارد است. به عنوان مثال، سیستم novec 1230 در ایران در دسترس نیست و یا در مواردی مشاهده شده است که استفاده از سیستم اطفا حریق fm-200 باعث وارد آمدن خسارت به برخی تجهیزات مورد استفاده در اتاقهای سرور شده است. همچنین، استفاده از عامل خاموشکننده گازهای بیاثر نیز از آنجایی که باعث کاهش اکسیژن محیط میشود، میتواند سلامت جانی افراد حاضر در محل را تهدید کند. پس راه چاره چیست؟
سیستم اطفا حریق آیروسل تدبیر نسل جدیدی از سیستم آیروسل است که با استفاده از فناوری منحصربهفرد طراحی و تولید شده است. در این نسخه، ایرادات مربوط به نسلهای قبلی مانند حرارت بالای گاز خروجی، وجود رسوب و پسماند و احتمال وارد آمدن آسیب به افراد حاضر در محل به طور کامل مرتفع گردیده است. سیستم آیروسل تدبیر از عامل خاموشکننده گازی بیخطر برای محیط زیست، انسان و تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی استفاده میکند و از آنجایی که پسماندی از خود به جا نمیگذارد، بهترین گزینه برای اطفای حریق در محیطهایی مانند مراکز داده و اتاقهای سرور به حساب میآید. به علاوه، سیستم آیروسل تدبیر به دلیل آنکه در سایزهای کوچک نیز تولید میشود، قابلیت نصب و جاسازی در داخل رکها را دارد تا در همان مراحل اولیه و قبل از سرایت آتش بتواند حریق را به سرعت و به طور مؤثر مهار کند.
برای آشنایی کامل با سیستم آیروسل تدبیر و یا دریافت مشاوره رایگان در خصوص نصب و راهاندازی سیستم اطفا حریق آیروسل برای دیتاسنتر خود، میتوانید از طریق دکمههای زیر اقدام کنید.
سؤالات متداول سیستم اطفا حریق دیتاسنتر
سیستم اطفا حریق دیتاسنتر چیست؟
سیستم اطفا حریق دیتاسنتر به سیستمی گفته میشود که برای جلوگیری از گسترش آتش در مراکز داده راهاندازی میشود.
چرا سیستمهای اطفا حریق در دیتاسنتر حائز اهمیت هستند؟
استفاده از سیستمهای اطفا حریق در دیتاسنتر برای محافظت از جان کارکنان و آسیب نرسیدن به تجهیزات سختافزاری مهم است.
بهترین سیستم برای اطفا حریق دیتاسنتر کدام است؟
سیستم آیروسل تدبیر با توجه به مزایای منحصربهفرد آن، بهترین گزینه برای اطفا حریق دیتاسنتر است.