سیستم اطفا حریق چیست؟ (انواع + مزایا + کاربرد + راهنمای خرید)

سیستم اطفا حریق چیست
زمان مطالعه: ۹ دقیقه

سیستم اطفا حریق، به سیستم‌های مهار کننده آتش گفته می‌شود. سیستم‌های اطفا حریق در واقع عملکرد مشابهی با کپسول‌های آتش نشانی دارند و وظیفه ‌آن‌ها، خاموش کردن آتش است. برخی از این سیستم‌ها به صورت خودکار فعال شده آتش را اطفا می‌کنند و برخی دیگر بصورت دستی کار می‌کنند. سیستم‌های اطفا حریق انواع مختلفی دارند که هر کدام از آن‌ها برای استفاده در مکان خاصی مناسب است. در این مقاله قصد داریم تا با انواع سیستم اطفا حریق آشنا شده و مزایا، معایب، ویژگی و کاربرد هرکدام را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.

فهرست مطالب

سیستم اطفا حریق چیست؟

بسیاری از افراد نام سیستم اطفا حریق را شنیده‌اند اما دقیقا نمی‌دانند که این سیستم چیست، چه کاربردی دارد و چگونه عمل می‌کند؟ به‌طور کلی، اطفا حریق به معنای از بین بردن یا مقابل با آتش است. حال سیستم‌های اطفا حریق نیز به سیستم‌هایی گفته می‌شوند که هدف از پیاده‌سازی و نصب آن‌ها، مقابله مکانیزه با آتش‌سوزی است. این سیستم‌ها در صورت وقوع آتش‌سوزی، از طریق سنسورهای پیشرفته، وقوع آتش‌سوزی را تشخیص داده و سپس با استفاده از کپسول‌ها یا مخازن اطفا حریق، اقدام به خاموش کردن آتش‌سوزی می‌کنند. بسته به نوع سیستم اطفا حریق، روش عملکرد آن می‌تواند متفاوت باشد.

برخی از سیستم‌های اطفا حریق از اسپرینکلر یا آب‌پاش برای خاموش کردن آتش استفاده می‌کنند. اما برخی دیگر از این سیستم‌ها، صرفا با تزریق گاز به محیط آتش را اطفا می‌کنند. چرا که همان‌طور که می‌دانید، روش‌های مهار آتش بسیار متنوع هستند. بسته به کلاس آتش و محیط آتش‌سوزی، باید از روش‌های متنوعی برای اطفا حریق استفاده کرد تا اثربخشی در بیشترین حد و ضرر به محیط و افراد در کم‌ترین حالت باشد.

مزایا سیستم اطفا حریق چیست؟

امروزه تقریبا در تمام ساختمان‌های مسکونی، تجاری، نظامی و … که ابعاد بزرگی دارند و تعداد زیادی انسان در آن‌ها در حال رفت‌وآمد هستند، سیستم‌های اطفا حریق دیده می‌شوند. اما چرا این سیستم‌ها توانسته‌اند راه خود را به بسیاری از ساختمان‌ها باز کنند؟ چرا بسیاری از کارشناسان ایمنی استفاده از سیستم‌های اطفا حریق را توصیه می‌کنند؟ این سوالات در کنار سوال سیستم اطفا حریق چیست باید به درستی پاسخ داده شوند. به همین خاطر در ادامه برخی از مهم‌ترین مزایای سیستم اطفا حریق را بررسی می‌کنیم.

افزایش ایمنی محیط و افراد

می‌توان گفت که مهم‌ترین مزیت استفاده از سیستم اطفا حریق، افزایش ایمنی محیط و افراد در صورت پیاده‌سازی این سیستم است. همان‌طور که اشاره شد، آتش‌سوزی را می‌توان دشمن شماره یک بسیاری از ساختمان‌های مسکونی یا تجاری بزرگ دانست. بسیاری از سازه‌ها مانند ساختمان پلاسکو بر اثر آتش‌سوزی در مدت‌زمان بسیار کوتاهی تخریب شدند. درصورتی‌که اگر این ساختمان از سیستم اطفا حریق برخوردار بود، در حال حاضر همچنان در جای خود قرار داشت.

سیستم‌های اطفا حریق با تشخیص زودهنگام آتش و سپس اقدام سریع برای از بین بردن آن، می‌توانند ایمنی محیط را به‌شدت افزایش دهند. چرا که دقایق اولیه حریق، دقایقی طلایی هستند. دقیقا بازه زمانی که با انجام برخی از اقدامات می‌توان از سرایت آتش به دیگر بخش‌های ساختمان جلوگیری کرد. اما ساختمان‌های بدون سیستم اطفا حریق شانسی در برابر آتش‌سوزی ندارند و در سریع‌ترین زمان، حریق به تمام بخش‌های آن‌ها سرایت خواهد کرد. به همین خاطر اگر ایمنی محیط و افراد برای شما اهمیت دارد، سیستم اطفا حریق قطعا می‌تواند سیستمی مفید برای شما باشد.

تنوع بالا سیستم‌های اطفا حریق

آتش یا آتش‌سوزی کلاس‌بندی دارد. به این معنا که هر کلاس آتش ویژگی‌های خاص خود را داشته و به همین خاطر نمی‌توان از یک خاموش‌کننده و یا از یک روش برای مهار انواع آتش‌ها استفاده کرد. برای مثال، کلاس آتش B که شامل آتش‌سوزی مایعات قابل اشتعال مانند نفت و بنزین می‌شود را نمی‌توان با آب خاموش کرد. از طرف دیگر، در بسیاری از محیط‌ها مانند محیط‌های صنعتی، به سیستم‌های اطفا حریقی نیاز است که بتواند با کلاس‌های آتش E، D، C و B نیز به‌صورت جداگانه یا ترکیبی مقابله کند. سیستم‌های اطفا حریق به‌خوبی توانسته‌اند با این چالش بسیار مهم مقابله کنند. به این شکل که افراد بسته به خطرات موجود در محیط، می‌توانند از انواع سیستم‌های اطفا حریق استفاده کنند.

سیستم‌های اطفا حریق تنوع بالایی دارند. شما در محیط‌های عمومی که خطر اشتعال مواد خطرناک یا مایعات قابل اشتعال وجود ندارد، می‌توانید به‌راحتی از سیستم‌های اطفا حریق بر پایه آب استفاده کنید. از طرف دیگر، در محیط‌های خاص مانند اتاق‌های سرور یا تجهیزات الکترونیکی، می‌توانید از سیستم‌های اطفا حریق بر پایه گاز استفاده کنید. در این زمینه شما هیچ‌گونه محدودیتی ندارید.

استفاده آسان از سیستم اطفا حریق

یکی از مهم‌ترین مزایایی که در پاسخ به سوال سیستم اطفا حریق چیست باید به آن اشاره کرد، آسان بودن استفاده از این سیستم‌ها است. بیشتر سیستم‌های اطفا حریق کاملا خودکار هستند و بدون دخالت انسان می‌توانند فعال شده و سپس با آتش‌سوزی مقابله کنند. به همین خاطر می‌توان بدون پرداخت هزینه اضافی برای یک یا چند اپراتور، از این سیستم‌ها استفاده کرد. این قابلیت در محیط‌هایی با وسعت بالا که امکان نظارت روی تمام بخش‌ها وجود ندارد، بسیار کاربردی است.

برای مثال تصور کنید که در یک مجتمع تجاری چند هزار متری، شما باید به تمام بخش‌ها برای وقوع آتش‌سوزی نظارت داشته باشید. این کار بسیار دشوار و پرهزینه است. درصورتی‌که سیستم‌های اطفا حریق با کم‌ترین هزینه و در سریع‌ترین زمان ممکن این کار را انجام می‌دهند.

امکان تشخیص زودهنگام آتش‌سوزی

یکی از مهم‌ترین نکاتی که در پاسخ به سوال سیستم اطفا حریق چیست باید بدانید، اهمیت تشخیص زودهنگام آتش‌سوزی است. به‌طور کلی دقایق اولیه وقوع آتش‌سوزی اهمیت بالایی دارند. چرا که در صورت تشخیص سریع و سپس اقدام موثر برای مهار آتش، می‌توان از وقوع یک فاجعه بزرگ جلوگیری کرد. هرچه از زمان آتش‌سوزی بیشتر بگذرد، مهار آن دشوارتر و خط آن نیز بیشتر می‌شود. یکی از مهم‌ترین مزایای استفاده از سیستم‌های اطفا حریق این است که با استفاده از این سیستم‌ها می‌توان روی تمام بخش‌های یک ساختمان بسیار بزرگ نظارت داشت و در سریع‌ترین زمان ممکن وقوع آتش‌سوزی را تشخیص داد.

با تشخیص زودهنگام آتش‌سوزی، سیستم اطفا حریق فعال شده و در همان مراحل اولیه، حریق را مهار می‌کند. نباید فراموش کرد که وظیفه اصلی سیستم‌های اطفا حریق دقیقا همین مورد است. این سیستم‌ها وظیفه دارند تا از گسترش آتش و سرایت آن به دیگر بخش‌ها جلوگیری کنند. با انجام این کار، زمان کافی برای فرار افراد فراهم می‌شود و ماموران آتش‌نشانی نیز می‌توانند در محل حاضر شده و ایمن‌سازی محیط را انجام دهند.

اطفا حریق سریع و موثر

با تشخیص حریق، سیستم‌های اطفا حریق سریعا فعال شده و با آن مقابله می‌کنند. این فرایند شاید کم‌تر از یک دقیقه طول بکشد. درصورتی‌که نتیجه آن شگفت‌انگیز است. می‌توان گفت که سیستم‌های اطفا حریق بسیار سریع و موثر هستند؛ دقیقا برخلاف دیگر روش‌های رایج مقابله با حریق در ساختمان‌ها. برای مثال، در بسیاری از ساختمان‌های بزرگ کپسول‌های آتش‌نشانی تعبیه شده‌اند. قطعا نصب این کپسول‌ها یک ضرورت است و می‌تواند سطح ایمنی ساختمان را افزایش دهد. اما در صورت وقوع آتش‌سوزی در یکی از بخش‌های ساختمان، دیگر بخش‌ها نمی‌توانند نقشی در مهار حریق داشته باشند. درصورتی‌که با نصب سیستم اطفا حریق می‌توان در سریع‌ترین زمان ممکن نسبت به اطفا حریق اقدام کرد.

کاربرد سیستم اطفا حریق

تنوع بالای سیستم‌های اطفا حریق باعث شده است که بتوان از این سیستم‌ها در انواع محیط‌ها استفاده کرد. درواقع شما برای نصب این سیستم‌ها هیچ‌گونه محدودیتی ندارید و با انتخاب صحیح سیستم اطفا حریق، می‌توانید آن را در هر محیطی نصب کنید.

برخی از محیط‌هایی که سیستم اطفا حریق در آن‌ها نصب می‌شوند، عبارت‌اند از:

  • صنایع نظامی
  • ساختمان‌های مسکونی
  • اتاق‌های سرور
  • مراکز مخابراتی
  • دیتاسنترها
  • بنادر
  • پالایشگاه‌ها
  • کارخانجات
  • فرودگاه‌ها
  • ساختمان‌های تجاری مانند مال‌های تجاری
  • ساختمان‌های اداری

در مقاله زیر انواع سیستم‌ها اطفا حریق نیروگاه را معرفی کرده و بصورت تخصصی با یکدیگر مقایسه کردیم. برای خواندن مقاله بر روی دکمه زیر کلیک کنید.

استفاده از سیستم اطفا حریق در بسیاری از سازه‌ها اجباری است

همان‌طور که عنوان شد، امروزی در بسیاری از ساختمان‌ها می‌توان سیستم‌های اطفا حریق را مشاهده کرد. در کنار مزایای بی‌شمار این سیستم‌ها، یکی از دلایل این امر اجباری شدن نصب سیستم اطفا حریق در ساختمان‌های خاص است. به‌طور کلی اگر سازه شما مساحت زیادی دارد یا کاربری آن خاص است، باید در آن از سیستم اطفا حریق استفاده کنید.

تفاوت سیستم اطفا حریق با اعلام حریق

یکی دیگر از نکاتی که در پاسخ به سوال سیستم اطفا حریق چیست باید به آن توجه کرد، تفاوت میان این سیستم با سیستم‌های اعلان حریق است. بسیاری از افراد تصور می‌کنند که سیستم‌های اعلان حریق همان سیستم‌های اطفا حریق هستند. اما این تصور کاملا غلط است. چرا که سیستم‌های اعلان حریق همان‌طور که از نام آن‌ها مشخص می‌باشد، هیچ‌گونه نقشی در مقابله یا خاموش کردن آتش ندارند. بلکه این سیستم‌ها تنها با استفاده از سنسورهای دود یا حرارت می‌توانند وقوع آتش‌سوزی را تشخیص داده و سپس با استفاده از آژیر و بلندگو، وقوع آن را به افراد ساکن ساختمان یا آتش‌نشانی اعلام کنند.

سیستم‌های اعلان حریق در زیرمجموعه سیستم‌های اطفا حریق قرار می‌گیرند. چرا که سیستم‌های اطفا حریق نیز می‌توانند وقوع آتش‌سوزی را تشخیص داده و سپس آن را از طریق آژیر به ساکنین ساختمان اطلاع دهند. با این تفاوت که سیستم‌های اطفا حریق برای مقابله با حریق نیز اقدام می‌کنند. به‌طور کلی نمی‌توان سیستم‌های اعلان حریق را با سیستم‌های اطفا حریق مقایسه کرد. چرا که این سیستم‌ها هر یک کاربرد مخصوص به خود را دارند. در بسیاری از ساختمان‌ها مانند ساختمان‌های مسکونی کوچک، نصب سیستم اطفا حریق ضرورتی ندارد و از نظر اقتصادی به‌صرفه نیست. از طرف دیگر، سیستم‌های اعلان حریق در این ساختمان‌ها می‌توانند بسیار کاربردی باشند.

برای آشنایی با انواع سیستم اعلام حریق، مقاله زیر را مطالعه کنید.

کاربرد سیستم اطفا حریق چیست؟

سیستم‌های اطفا حریق در تمام محیط‌ها یک کاربرد مشخص دارند و آن‌ هم مقابله با آتش‌سوزی است. اما باید اشاره کرد که این سیستم‌ها در محیط‌های مختلف، عملکرد متفاوتی دارند. درواقع بسته به محیط، می‌توان از سیستم‌های اطفا حریق مختلفی استفاده کرد.

کاربرد سیستم‌های اطفا حریق در محیط‌های مختلف به شرح زیر است:

  • ساختمان‌های مسکونی و اداری: در این ساختمان‌ها عموما خط آتش‌سوزی کلاس A وجود دارد. به همین خاطر سیستم‌های اطفا حریق ساختمان‌های اداری و مسکونی عموما از نوع آبی است. چرا که آب می‌تواند به‌سرعت با کلاس آتش A مقابله کند و از طرف دیگر، در دسترس و ارزان است
  • محیط‌های صنعتی و کارخانجات: در این محیط‌ها، خط آتش‌سوزی مایعات قابل اشتعال، فلزات، گازها و تجهیزات برقی وجود دارد. به همین خاطر در محیط‌های صنعتی و کارخانجات عموما از خاموش‌کننده‌های پیشرفته‌تر پودری یا گازی استفاده می‌شود. چرا که خاموش‌کننده‌های آبی نمی‌توانند در این محیط‌ها به‌خوبی با آتش مقابله کنند. از طرف دیگر می‌توانند به تجهیزات موجود در محیط‌های صنعتی آسیب وارد کنند
  • پتروشیمی‌ها و پالایشگاه‌ها: در این محیط‌ها خطر آتش‌سوزی کلاس B و C وجود دارد. به همین خاطر باید از سیستم‌های اطفا حریق بر پایه مواد شیمایی پودری یا فوم استفاده کرد
  • مراکز مخابراتی، دیتاسنترها و اتاق‌های سرور: در این محیط‌ها عموما خطر آتش‌سوزی کلاس E وجود دارد. از طرف دیگر، نمی‌توان در این محیط‌ها از سیستم‌های اطفا حریق بر پایه آب یا فوم استفاده کرد. چرا که رطوبت به تجهیزات حساس و گران‌قیمت این محیط‌ها آسیب وارد می‌کند. به همین خاطر بهترین و کارآمدترین خاموش‌کننده‌ها برای مراکز مخابراتی، دیتاسنترها و اتاق‌های سرور، خاموش‌کننده‌های پودری و کربن دی‌اکسید هستند

برای آشنایی بیشتر با سیستم اطفا حریق دیتاسنتر کلیک کنید.

بهترین عملکرد سیستم اطفا حریق چیست؟

برای این که به سوال بهترین عملکرد سیستم اطفا حریق چیست پاسخ دهیم، در ابتدا باید بدانیم که اطفا حریق به‌صورت کلی چگونه انجام می‌شود. آتش دارای سه مثلث اکسیژن، حرارت و سوخت است. با حذف هر یک از اضلاع این مثلث می‌توان حریق را اطفا کرد. درواقع تفاوتی ندارد که شما با چه آتش‌سوزی طرف هستید، در هر صورت با حذف یکی از اضلاع مثلث، می‌توانید آتش را خاموش کنید. حال بسته به کلاس آتش‌، حذف اضلاع مثلث شرایط مخصوص به خود را خواهد داشت. برای مثال در حریق مایعات قابل اشتعال مانند بنزین، حذف سوخت بسیار دشوار است. به همین خاطر آتش‌نشانان اکسیژن را برای مهار آتش‌سوزی حذف می‌کنند.

بعد از آشنایی با روش مهار آتش به‌صورت کلی، نوبت آن است که به شما بگوییم بهترین عملکرد سیستم اطفا حریق چیست. اما نکته مهم اینجاست که هیچ یک از سیستم‌های اطفا حریق از نظر عملکرد بر یکدیگر برتری ندارند. چرا که بسته به کلاس آتش، باید از سیستم‌های اطفا حریق مختلفی استفاده کرد. برای مثال، سیستم‌های اطفا حریق مبتنی بر کربن دی‌اکسید بهترین عملکرد را برای اطفا آتش‌سوزی مایعات قابل اشتعال، کربن و تجهیزات الکتریکی دارند. از طرف دیگر، سیستم‌های اطفا حریق آب را می‌توان تنها برای مهار آتش‌سوزی‌های بر پایه کربن استفاده کرد.

انواع سیستم‌های اطفا حریق

برای پاسخ به سوال سیستم اطفا حریق چیست، باید انواع این سیستم را نیز معرفی کرد. به‌طور کلی سیستم‌های اطفا حریق بسته به نوع عملکرد و روش اطفا حریق دسته‌بندی می‌شوند. برخی سیستم‌های اطفا حریق خودکار و برخی دیگر دستی هستند. از طرف دیگر، در سیستم‌های اطفا حریق از خاموش‌کننده‌های مختلفی استفاده می‌شود که بسته به محیط مورد نظر می‌توانند متفاوت باشند. در ادامه با برخی از مهم‌ترین سیستم‌های اطفا حریق آشنا می‌شویم.

سیستم اطفا حریق آیروسل چیست؟

یکی از بهترین و موثرترین سیستم‌های اطفا حریق، سیستم اطفا حریق آیروسل است. این سیستم از هر نظر با رقبای خود تفاوت دارد. در این سیستم ابتدا تشخیص وقوع آتش‌سوزی با دتکتور دود، ترمومتر و ترموکورد انجام می‌شود. سپس مواد خاموش‌کننده آیروسل در محیط آزاد می‌شوند که در آن‌ها کربنات پتاسیم وجود دارد. این ماده در اثر گرما تجزیه شده و سپس زنجیره آتش به پایان می‌رسد. درواقع سیستم اطفا حریق آیروسل هر سه ضلع آتش را از بین می‌برد. این سیستم در ابتدا آتش را سرد کرده، سپس اکسیژن محیط را کاهش می‌دهد و در نهایت نیز سوخت را ایزوله می‌کند.

می‌توان گفت که سیستم اطفا حریق آیروسل برای مقابله با انواع آتش‌سوزی‌ها کاربرد دارد. دقیقا به همین خاطر است که در بسیاری از ساختمان‌های مدرن از سیستم اطفا حریق آیروسل استفاده می‌شود. این سیستم هزینه نگهداری و شارژ بسیار پایینی دارد و مواد آیروسل نیز به محیط زیست و انسان آسیبی وارد نمی‌کنند. با استفاده از سیستم اطفا حریق آیروسل، می‌توان آتش‌سوزی‌های کلاس D تا F را با اثربخشی بسیار بالا و آتش‌سوزی‌های کلاس‌های A، B و C را با محدودیت اطفا کرد. دلیل اصلی پایین بودن هزینه نصب و استفاده از سیستم اطفا حریق آیروسل این است که برای نصب این سیستم به لوله‌کشی در ساختمان نیازی نیست. همچنین هزینه سالانه نگهداری از این سیستم بسیار پایین است.

یکی دیگر از مزایای سیستم اطفا حریق آیروسل، پایین بودن سرعت اطفا حریق توسط آن است. این سیستم می‌تواند در ۲ تا ۱۲ ثانیه، انواع آتش‌ها را مهار کند. مواد آیروسل موجود در این سیستم اطفا حریق جامد هستند و به همین خاطر بر اثر تغییرات دما دچار کاهش یا افزایش فشار نمی‌شوند.

برای آشنایی بیشتر با سیستم اطفا حریق آیروسل مقاله زیر را بخوانید

سیستم اطفا حریق آبی چیست؟

قدیمی‌ترین، ارزان‌ترین و یکی از موثرترین سیستم‌های اطفا حریق،‌ سیستم اطفا حریق آبی است. تقریبا بسیاری از افراد سیستم‌های اطفا حریق را با اسپرینکلر یا شیر اطفا حریق می‌شناسند. در سیستم‌های اطفا حریق آبی، بعد از تشخیص وقوع آتش‌سوزی، سیستم فعال شده و آب از طریق اسپرینکلر در محیط پخش می‌شود. این سیستم‌ها بیشتر در محیط‌های عمومی استفاده می‌شوند و در برابر آتش کلاس A بسیار موثر هستند. سیستم‌های اطفا حریق آبی بسیار در دسترس بوده و کاملا ارزان هستند. همچنین برای استفاده از این سیستم‌ها به تهیه کپسول یا تجهیزات پیشرفته نیاز نیست. بلکه می‌توان از یک مخزن بزرگ آب برای نصب این سیستم‌ها استفاده کرد.

باید اشاره کرد که سیستم‌های اطفا حریق آبی با حذف دو ضلع مثلث آتش یعنی اکسیژن و گرما، آتش را خاموش می‌کنند. دقیقا به همین خاطر است که این سیستم‌ها توانایی مهار آتش کلاس‌های دیگر را ندارند. چرا که آب تنها می‌تواند آتش کلاس A را به‌صورت موثر خاموش کند.

برخی از محیط‌های مناسب برای استفاده از سیستم اطفا حریق آبی عبارت‌اند از:

  • مدارس
  • دانشگاه‌ها
  • ساختمان‌های مسکونی
  • ساختمان‌های اداری
  • انبارهای کوچک (دارای ریسک آتش کلاس A)

برای آشنایی بیشتر با سیستم اطفا حریق آبی، مزایا، کاربرد و اجزای آن مقاله زیر را مطالعه کنید.

سیستم‌های اطفا حریق گازی

اگر این سوال برای شما پیش آمده است که موثرترین سیستم اطفا حریق چیست، در پاسخ به شما باید بگوییم که سیستم‌های اطفا حریق گازی را می‌توان یکی از بهترین‌ها در این زمینه دانست. چرا که این سیستم‌ها می‌توانند با انواع کلاس‌های آتش مقابله کنند و کم‌ترین آسیب را به محیط برسانند. دقیقا به همین خاطر است که در بسیاری از محیط‌های حساس مانند دیتاسنترها و مراکز مخابراتی از سیستم‌های اطفا حریق گازی استفاده می‌شوند. روش عملکرد سیستم‌های اطفا حریق گازی به این شکل است که آن‌ها اکسیژن محیط را حذف کرده و در نتیجه می‌توانند در سریع‌ترین زمان ممکن هر نوع حریقی را مهار کنند.

باید اشاره کرد که سیستم‌های اطفا حریق گازی با وجود عملکرد بی‌نظیر در اطفا آتش‌های کلاس A، B و E در مهار آتش‌‌های کلاس C و D اثربخشی بالایی ندارند. به همین خاطر در محیط‌هایی مانند پالایشگاه‌ها و یا برخی صنایع نمی‌توان از این سیستم‌های اطفا حریق استفاده کرد. همچنین باید گفت که در سیستم‌های اطفا حریق گازی از گازهایی مانند کربن دی‌اکسید، نیتروژن، هالن و … استفاده می‌شود.

سیستم اطفا حریق فومی

بررسی تمام سیستم‌های مهار آتش برای پاسخ به سوال سیستم اطفا حریق چیست یک ضرورت به‌شمار می‌آید. یکی دیگر از سیستم‌های محبوب در این زمینه، سیستم اطفا حریق فومی است. این سیستم‌های اطفا حریق از ترکیب آب و فوم برای خاموش کردن آتش استفاده می‌کنند. درواقع فوم با قرار گرفتن روی مایع در حال اشتعال، دسترسی اکسیژن به سوخت را قطع کرده و حریق را اطفا می‌کند. دقیقا به همین خاطر است که از سیستم‌های اطفا حریق فومی در محیط‌هایی که خطر آتش‌سوزی کلاس B (مایعات قابل اشتعال) وجود دارد بسیار استفاده می‌شود. این سیستم‌ها می‌توانند در سریع‌ترین زمان و با بیشترین اثرگذاری، انواع آتش‌سوزی‌های ناشی از اشتعال نفت، بنزین، گازوئیل و الکل را خاموش کنند.

سیستم اطفا حریق ورتکس

در سیستم‌های اطفا حریق ورتکس از ترکیب گاز نیتروژن و مه آب برای اطفا حریق استفاده می‌کند. این سیستم در ابتدا با استفاده از فشار، نیتروژن را به ذرات بسیار ریز به ابعاد ۱۰ میکرون تبدیل کرده و سپس آن را در ترکیب با گاز نیتروژن به سمت حریق پرتاب می‌کند. استفاده از مه آب (پودر آب) در کنار گاز نیتروژن باعث می‌شود که سیستم اطفا حریق ورتکس بتواند در کنار خفه کردن آتش، حرارت آن را نیز کلاهش دهد تا اطفا حریق در زمان بسیار کم‌تری انجام شود. همچنین با استفاده از سیستم اطفا حریق ورتکس، احتمال سرایت آتش به دیگر بخش‌های محیط به‌شدت کاهش پیدا می‌کند. از این سیستم اطفا حریق در تمام محیط‌هایی که خطر آتش کلاس‌های A و B وجود دارد، می‌توان استفاده کرد.

برای آشنایی با سیستم اطفا حریق ورتکس، مقاله زیر را مطالعه کنید.

سیستم اطفا حریق پودر آب

یکی دیگر از سیستم‌های اطفا حریق موثر، سیستم اطفا حریق پودر آب است. این سیستم اطفا حریق با پاشش ذرات بسیار ریز آب، می‌تواند آتش کلاس A را در سریع‌ترین زمان ممکن مهار کند. اثربخشی این سیستم از سیستم‌های اطفا حریق آبی بیشتر است. چرا که پودر آب با سطح بیشتری از آتش درگیر خواهد بود و در نتیجه بیشتر می‌تواند خنک‌سازی را انجام دهد. همچنین دسترسی اکسیژن نیز با سرعت بیشتری قطع می‌شود.

نحوه عملکرد سیستم اطفا حریق

در پاسخ به سوال سیستم اطفا حریق چیست، بررسی روش عملکرد این سیستم‌ها اهمیت بالایی دارد. همان‌طور که اشاره شد، سیستم‌های اطفا حریق در دو نوع خودکار و دستی موجود هستند. هر یک از این سیستم‌ها مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند و افراد بسته به کاربری مورد نظر خود، می‌توانند از آن‌ها در محیط‌های مختلف استفاده کنند. سیستم‌های اطفا حریق دستی درواقع همان کپسول‌های آتش‌نشانی هستند که در محیط نصب می‌شوند. در برخی موارد، این سیستم‌ها را می‌توان در ترکیب با سیستم اعلان حریق استفاده کرد تا اثربخشی بیشتر و سرعت واکنش بیشتری داشته باشند. اما به‌طور کلی سیستم‌های اطفا حریق دستی هیچ‌گونه تجهیزات خودکار ندارند و تمام فرایند اطفا حریق باید توسط انسان انجام شود.

ایراد اصلی سیستم‌های اطفا حریق دستی سرعت واکنش پایین آن‌ها است. درواقع از زمان تشخیص وقوع آتش‌سوزی تا اطفا حریق، ممکن است چندین دقیقه طول بکشد. اما سیستم‌های اطفا حریق خودکار می‌توانند تمام این مراحل را در کم‌تر از ۱۰ ثانیه انجام دهند.

فرایند عملکرد سیستم‌های اطفا حریق خودکار به شرح زیر است:

  • تشخیص آتش‌سوزی: سیستم‌های اطفا حریق خودکار، در مرحله اول با دتکتورهای دود یا سنسورهای حرارتی وقوع آتش‌سوزی را تشخیص می‌دهند
  • اعلان حریق: در این مرحله، سیستم اطفا حریق هشدار وقوع آتش‌سوزی را اعلام می‌کند تا افراد بتوانند در سریع‌ترین زمان ممکن از ساختمان خارج شوند. باید اشاره کرد که برخی از سیستم‌های اطفا حریق توانایی اعلان ندارند و بلافاصله بعد از تشخیص وقوع آتش‌سوزی، فعال می‌شوند
  • فعال شدن نازل‌ها: بعد از تشخیص قطعی آتش‌سوزی، نازل‌های سیستم اطفا حریق فعال شده و آتش را مهار می‌کنند. بسته به سیستم اطفا حریق، نازل‌ها می‌توانند مدل‌های مختلفی داشته باشند
  • پایان مهار آتش: با فعال شدن سیستم اطفا حریق، در مدت‌زمان کوتاهی (بین ۲ تا ۱۲ ثانیه) حریق مهار شده و ساختمان برای ایمن‌سازی در اختیار نیروهای آتش‌نشانی قرار می‌گیرد

آیا تمام ساختمان‌ها به سیستم اطفا حریق نیاز دارند؟

در کنار سوال مهم سیستم اطفا حریق چیست، احتمالا این سوال نیز برای شما پیش آمده است که آیا تمام ساختمان‌ها به سیستم اطفا حریق نیاز دارند؟ پاسخ این سوال منفی است. چرا که تنها ساختمان‌هایی به این سیستم نیاز دارند که مساحت آن‌ها بسیار زیاد است. برای مثال، در یک ساختمان مسکونی دو طبقه، شما به یک سیستم اطفا حریق نیاز ندارید. بلکه نصب کپسول‌های آتش‌نشانی و سیستم اعلان حریق پیشرفته می‌تواند ایمنی چنین ساختمانی را کاملا تامین کند.

اگر قصد دارید تا پارکینگ خود را به سیستم اطفا حریق مجهز کنید، مقاله راهنمای انتخاب سیستم اطفا حریق برای پارکینگ را مطالعه کنید.

نکات مهم خرید سیستم اطفا حریق

انتخاب یک سیستم اطفا حریق باید به‌صورت کاملا دقیق و حساب‌شده انجام شود. چرا که این سیستم می‌تواند آینده مالی و جانی شما را در صورت وقع آتش‌سوزی رقم بزند. به همین خاطر توجه به برخی نکات مهم در انتخاب این سیستم‌ها می‌تواند جان و مال شما را در آینده حفظ کند. برای مثال، اگر شما به‌جای نصب یک سیستم اطفا حریق گازی در دیتاسنتر یا اتاق سرور، یک سیستم اطفا حریق آبی نصب کنید، با ضرر مالی بسیار سنگینی مواجه می‌شوید. در ادامه با مهم‌ترین نکات در زمان انتخاب سیستم اطفا حریق آشنا می‌شویم.

انتخاب سیستم اطفا حریق متناسب با خطرات محیط

همان‌طور که اشاره شد، هر سیستم اطفا حریق برای مقابله با کلاس خاصی از آتش کاربرد دارد. به همین خاطر در زمان انتخاب این سیستم، حتما به نوع سیستم انتخابی و تناسب آن با خطرات محیطی توجه داشته باشید. پیشنهاد می‌شود برای داشتن یک انتخاب اصولی، از افراد متخصص در این زمینه مشاوره بگیرید. عموما شرکت‌های مجری نصب سیستم اطفا حریق، خود تخصصی بالایی در این زمینه دارند و می‌توانند به‌خوبی شما را برای انتخاب بهترین سیستم اطفا حریق کمک کنند.

استفاده از خدمات یک مجموعه برتر

در کنار انتخاب یک سیستم اطفا حریق برتر، شما باید این سیستم را به اصولی‌ترین و بهینه‌ترین شکل ممکن نصب کنید. برخلاف تصور برخی افراد، نصب سیستم اطفا حریق پیچیدگی‌های بسیار زیادی دارد. برای مثال، قبل از نصب باید مطابق با نقشه ساختمان تمام نازل‌ها به‌صورت یکسان در محیط پخش شوند. همچنین تعداد نازل‌ها نیز به مقدار مساحت محیط بستگی دارد. لوله‌کشی برای نصب نازل‌ها و در نظر گرفتن محیطی برای انبار کردن تجهیزات، مخازن و تاسیسات اهمیت بالایی دارد. به همین خاطر پیشنهاد می‌کنیم که برای نصب سیستم اطفا حریق، حتما به سراغ شرکت‌های برتر در این زمینه بروید.

خرید سیستم اطفا حریق مانند خرید بیمه است!

برخی افراد در زمان خرید سیستم اطفا حریق، نگرانی زیادی از بابت هزینه این سیستم دارند. به همین خاطر تلاش می‌کنند تا ارزان‌ترین سیستم اطفا حریق را خریداری کنند. اما باید گفت که خرید این سیستم درواقع مانند خرید یک بیمه عمر طولانی‌مدت است. شما با خرید یک سیستم اطفا حریق پیشرفته، در مرحله اول مال خود و در مرحله دوم جانتان را تضمین خواهید کرد. به همین خاطر همواره به سراغ بهترین و کارآمدترین سیستم اطفا حریق بروید.

نصب و اجرای سیستم اطفا حریق را از تدبیر بخواهید!

در این مطلب به سوال بسیار مهم سیستم اطفا حریق چیست پاسخ دادیم. این سیستم در صورت نصب اصولی می‌تواند از جان و مال شما در برابر آتش محافظت کند. تنوع بالای سیستم‌های اطفا حریق باعث شده است که انتخاب بهترین سیستم از میان آن‌ها دشوار باشد. همچنین اجرای اصولی این سیستم‌ها نیز اهمیت بسیار بالایی دارد. به همین خاطر دریافت خدمات مشاوره و نصب از یک شرکت برتر در این زمینه می‌تواند برای شما بسیار مفید باشد. گروه تولیدی صنعتی تدبیر دارای بیش از ۲۰ سال سابقه در زمینه اجرای انواع سیستم‌های اطفا حریق است. شما می‌توانید از صفر تا صد نصب و راه‌اندازی سیستم اطفا حریق ساختمان خود را به مجموعه ما بسپارید. با این کار، خیال شما از بابت ایمنی ساختمانتان در برابر حریق برای همیشه آسوده خواهد بود.

سوالات متداول سیستم های اطفا حریق

بهترین سیستم اطفا حریق چیست؟

بهترین سیستم اطفا حریق در دنیا، سیستم اطفا حریق آیروسل است. در حال حاضر نسل جدید آیروسل تنها توسط شرکت تدبیر در ایران تولید می‌شود.

قیمت سیستم اطفا حریق چگونه تعیین می‌شود؟

قیمت انواع سیستم های اطفا حریق با یکدیگر متفاوت است و بر اساس نوع سیستم و مساحت محیط نصب، تعیین می‌شود.

پست قبلی

واترمیست چیست ( مزایا + معایب + کاربرد + اجزا)

پست بعدی

سیستم اعلام حریق چیست؟ (انواع + مزایا + ویژگی)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گروه تولیدی و صنعتی تدبیر

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید…

شروع گفتگو