تدبیر: مانومتر وظیفه نشان دادن فشار گاز موجود در کپسولهای آتش نشانی را به عهده دارد. وجود این قطعه در انواع کپسولهای آتش نشانی مهم است و به عنوان ابزاری برای اطمینان از سالم بودن و عملکرد صحیح کپسول عمل میکند. اما چرا کپسول CO2 مانومتر ندارد؟ جواب این سؤال در فشار ماده خاموشکنندهای است که برای پر کردن کپسول به کار میرود. در ادامه بیشتر به این موضوع میپردازیم.
مانومتر چیست؟
قبل از آنکه به پاسخ سؤال چرا کپسول CO2 مانومتر ندارد بپردازیم، بهتر است تعریف کنیم که مانومتر چیست. مانومتر یا فشارسنج دستگاهی است که فشار را در خطوط اندازهگیری میکند. علاوه بر این، فشار هر چیزی میتواند باشد، یعنی میتواند گاز، مایع یا حتی بخار باشد. شما همچنین میتوانید از مانومتر به عنوان یک ابزار آزمایشگاهی برای نشان دادن فشار هوا در داخل یک ستون مایع استفاده کنید. به طور معمول، از مانومتر برای مقایسه فشار دو محیط مختلف استفاده میشود. مانومترها معمولاً از یک لوله U شکل ساخته میشوند که میزان فشار مایع یا گاز درون آن را اندازه میگیرند. نمایشگر عقربهای تعبیهشده بر روی مانومتر، میزان فشار را به کاربر نشان میدهد. از این وسیله در موارد مختلفی مثل انواع صنایع، آزمایشگاهها و غیره استفاده میشود.
مانومتر کپسول آتش نشانی
چنانکه گفته شد، مانومتر یکی از قطعات مهم کپسولهای آتش نشانی است. این قطعه میزان فشار گاز موجود در مخزن کپسول را به ما نشان میدهد. به این ترتیب، میتوانیم از سلامت خاموشکننده اطمینان حاصل کرده و بدانیم که چه زمانی بایستی برای شارژ مجدد آن اقدام کنیم. از طرفی، مانومتر کپسول آتش نشانی برای نشان دادن شارژ بیش از حد و فشار بالا نیز کاربر دارد. فشارسنج این اطمینان را به کاربر میدهد که کپسول هنوز دارای فشار کافی برای خاموش کردن آتش است. دقت کنید که اگر درجه فشار زیاد یا کم را نشان دهد، بایستی به یک مرکز مجاز و معتبر ارائهدهنده خدمات تست و شارژ کپسولهای آتش نشانی مراجعه کنید.
چرا کپسول CO2 مانومتر ندارد؟
کپسول CO2، در کنار کپسول بیوورسال، تنها کپسول آتش نشانی توصیهشده برای آتشسوزیهای مربوط به تجهیزات الکتریکی است، زیرا گاز CO2 نارسانا است و پس از استفاده، پسماندی از خود به جا نمیگذارد. احتمالاً متوجه شدهاید که کپسولهای CO2 فاقد فشارسنج هستند و متعاقباً، شاید این سؤال برایتان پیش آمده که چرا کپسول CO2 مانومتر ندارد؟ این بدان خاطر است که گاز خاموشکننده در سیلندر متراکم شده است. در این کپسولها، از دی اکسید کربن مایع (که معمولاً تحت عنوان یخ خشک شناخته میشود) استفاده میشود که به عنوان یک مشخصه شیمیایی، همیشه فشار آن برابر ۸۳۰ است. بنابراین، فشارسنج همیشه عدد ۸۳۰ را نشان خواهد داد که استفاده از مانومتر را بیمعنی میکند.
بدون مانومتر از کجا بفهمیم کپسول نیاز به شارژ مجدد دارد؟
از آنجایی که کپسول CO2 را نمیتوان با اندازهگیری فشار آزمایش کرد، آن را وزن میکنند. به این طریق، میتوان از محتویات دی اکسید کربن داخل کپسول مطمئن شد و دریافت که چه زمانی برای سرویس و شارژ کپسول آتش نشانی باید اقدام کرد. به طور کلی، توصیه میشود که کپسول آتش نشانی خود را سالانه یکبار چک کرده و هر پنج سال یکبار آن را سرویس کنید. این اتفاق قطعاً میتواند ناامیدکننده باشد که وقتی میخواهید در هنگام وقوع آتشسوزی از کپسول استفاده کنید، متوجه شوید که به درستی عمل نمیکند.
سؤالات متداول مانومتر کپسول CO2
چرا کپسول CO2 فاقد فشارسنج است؟
در کپسولهای CO2 از دی اکسید کربن مایع استفاده میشود که فشار آن همیشه ۸۳۰ است.
از کجا بفهمیم کپسول CO2 نیاز به شارژ مجدد دارد؟
با وزن کردن کپسول و مقایسه آن با مشخصات درجشده روی کپسول، میتوان جواب این سؤال را دریافت.