معرفی بهترین خاموش کننده برای بنزین

معرفی بهترین خاموش کننده برای بنزین
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

مانند تمام گروه‌های آتش، برای مقابله با آتش‌سوزی ناشی از مایعات قابل اشتعال مانند بنزین نیز به خاموش‌کننده مخصوص آن نیاز دارید. آتش‌سوزی ناشی از موادی مانند بنزین در عرض چند ثانیه می‌تواند به طور خطرناکی از کنترل خارج شود و از همین رو، محیط‌هایی مانند جایگاه‌های سوخت بایستی با خاموش‌کننده مناسب تجهیز شوند. برای خاموش کردن آتش‌سوزی بنزین از خاموش‌کننده‌های گاز کربنیک (CO2)، فوم و پودر خشک (BC یا ABC) استفاده می‌کنند. اما با ورود کپسول آتش نشانی بیوورسال به داخل کشور، استفاده از این خاموش‌کننده با توجه به ویژگی‌های منحصربه‌فرد آن که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت، رواج یافته است. در ادامه، به شما خواهیم گفت که بهترین خاموش کننده برای بنزین کدام است. با تدبیر همراه باشید.

آتش‌سوزی کلاس B چیست؟

آتش سوزی کلاس B چیست؟

برای مقابله اثربخش با آتش‌سوزی، مواد قابل اشتعال را به شش دسته اصلی تقسیم می‌کنند که عبارتند از:

  • جامدات (گروه A)
  • مایعات قابل اشتعال (گروه B)
  • گازهای قابل اشتعال (گروه C)
  • فلزات قابل اشتعال (گروه D)
  • تجهیزات الکتریکی (گروه E)
  • پخت و پز (گروه F)

همانطور که می‌دانید، بنزین جزء مایعات قابل اشتعال است و در آتش‌سوزی کلاس B جای می‌گیرد. از سایر منابع سوخت در این گروه می‌توانیم به گازوئیل، روغن‌ها، حلال‌ها، رنگ‌ها، الکل‌ها و… اشاره کنیم. با توجه به اشتعال‌پذیری بالای موادی مانند بنزین که در این دسته جای می‌گیرند، حتماً بایستی از خاموش‌کننده مناسب استفاده شود، زیرا این مواد نه تنها نقطه اشتعال پایینی دارند، بلکه همچنین منبع سوخت می‌تواند حتی پس از خاموش شدن شعله نیز همچنان به سوختن ادامه دهد.

برای آشنایی کامل با انواع آتش و خاموش‌کننده مناسب آن، می‌توانید مقاله زیر را مطالعه کنید.

چه نوع خاموش‌کننده‌هایی می‌توانند آتش‌سوزی بنزین را خاموش کنند؟

با توجه به ماهیت منحصربه‌فرد سوخت آتش‌سوزی‌های کلاس B، بهترین راه برای مقابله با این نوع آتش‌سوزی، قطع اکسیژن‌رسانی به شعله‌های آتش است. انواع مختلفی از خاموش‌کننده‌ها می‌توانند این کار را به طور مؤثر انجام دهند، از جمله:

  • خاموش کننده CO2
  • خاموش کننده فوم
  • خاموش کننده پودر و گاز
  • خاموش کننده بیوورسال

خاموش کننده CO2

خاموش کننده CO2

کپسول‌های آتش نشانی دی اکسید کربن در آتش‌سوزی کلاس B مثل بنزین عملکرد کاملاً مؤثری دارند، زیرا دی اکسید کربن می‌تواند به طور مؤثر مانع از رسیدن اکسیژن به آتش شود. علاوه بر این، محتویات CO2 سرد کپسول‌های آتش نشانی به کاهش حرارت شعله کمک می‌کند. با این حال، این نوع خاموش‌کننده تنها برای آتش‌سوزی‌های کوچک مؤثر است.

از خاموش‌کننده‌های گاز کربنیک برای خاموش کردن آتش‌‌سوزی تجهیزات الکتریکی نیز استفاده می‌شود. در محل‌هایی مانند محوطه‌ پمپ بنزین، تجهیزات الکتریکی زیادی وجود دارد. البته، باید توجه داشته باشید که کپسول‌های CO2 برای خاموش کردن آتش‌سوزی ناشی از گازهای قابل اشتعال یا مواد قابل احتراق جامد مناسب نیستند.

خاموش کننده فوم

خاموش کننده فوم

کپسول‌های آتش نشانی فوم یا کف نوع دیگری از خاموش‌کننده‌های مؤثر برای اطفای حریق مایعات قابل اشتعال هستند که آتش‌سوزی کلاس A را نیز می‌توانند مهار کنند. مواد مورد استفاده در این نوع خاموش‌کننده می‌توانند آتش‌سوزی بنزین و دیگر مایعات قابل اشتعال را به طور مؤثر مهار کنند. با وجود این، کپسول آتش نشانی فوم تنها زمانی می‌تواند آتش را به طور مؤثر خاموش کند که مایع قابل اشتعال آزادانه در جریان نباشد.

مواد فوم بر روی سطح مایع لایه‌ای ایجاد می‌کنند که به طور مؤثر محتویات اکسیژن لازم برای ادامه یافتن فرآیند احتراق را حذف می‌کند و به علاوه، دمای ماده در حال سوختن را کاهش می‌دهد. لایه ایجادشده توسط فوم کمک می‌کند تا اطمینان حاصل شود که آتش دوباره شعله‌ور نمی‌شود. همچنین، به این طریق، از به هوا برخاستن بخارات بنزین و ایجاد منبع احتراق جدید برای آتش‌سوزی ثانویه جلوگیری می‌شود.

خاموش کننده پودر و گاز

خاموش کننده پودر و گاز

خاموش‌کننده‌های پودر و گاز اساساً در دو نوع BC و کپسول چند منظوره ABC در بازار وجود دارند. کپسول‌های آتش نشانی شیمیایی خشک به طور خاص برای کنترل آتش‌سوزی‌های کلاس B مانند بنزین طراحی شده‌اند. محتویات این نوع خاموش‌کننده با جلوگیری از واکنش شیمیایی مثلث آتش، حریق را اطفا می‌کنند. به علاوه، این نوع خاموش‌کننده دارای برد حفاظتی بهتری است، زیرا از گاز فشرده غیرقابل اشتعال برای سرکوب عامل حریق استفاده می‌کند.

کپسول آتش نشانی پودر و گاز با ایجاد یک مانع در لایه بالایی بنزین در حال سوختن از رسیدن اکسیژن به سوخت جلوگیری کرده و می‌تواند آتش را خاموش کند. این نوع خاموش‌کننده‌ها نباید در فضاهای بسته مورد استفاده قرار بگیرند، بنابراین برای استفاده در انبارهای سوخت سرپوشیده مناسب نیستند. همانطور که از نام آن برمی‌آید، از این نوع خاموش‌کننده می‌توان برای آتش‌سوزی گازهای قابل اشتعال و مواد قابل احتراق جامد نیز استفاده کرد.

کپسول آتش نشانی بیوورسال؛ بهترین خاموش کننده برای بنزین

کپسول آتش نشانی بیوورسال

بیوورسال را به جرأت می‌توان بهترین خاموش کننده برای بنزین نامید. بیوورسال لقب قوی‌ترین ماده اطفا حریق دنیا را یدک می‌کشد که با بهره‌گیری از فناوری مدرن قادر است تا آتش‌های پرحجم گروه‌های مختلف را خاموش کند. بیوورسال اگرچه در اصل یک ماده فوم است، اما با خاموش‌کننده‌های فوم معمولی تفاوت دارد. این خاموش‌کننده قدرت بسیار بالایی در خاموش کردن آتش‌سوزی مایعات قابل اشتعال از جمله بنزین دارد، فاقد مواد سمی است و به انسان و محیط زیست آسیب وارد نمی‌کند.

بیوورسال قادر است که هر چهار وجه مولد آتش‌سوزی را تحت تأثیر قرار دهد. بیوورسال مانع از رسیدن اکسیژن به شعله‌های آتش می‌شود، حرارت مواد در حال سوختن را کاهش می‌دهد، مولکول‌های سوخت را محبوس کرده و توان تبخیر را از آن‌ها می‌گیرد و در نهایت، با جذب گازها و بخارات مستعد سوختن، زنجیره آتش را قطع می‌کند. به این طریق، خاموش کننده بیوورسال می‌تواند عملکرد کم‌نظیری را در اطفا حریق بنزین از خود به نمایش بگذارد.

از چه نوع خاموش‌کننده‌ای نباید روی بنزین استفاده کرد؟

حال که با بهترین خاموش کننده برای بنزین آشنا شدیم، بهتر است به این سؤال پاسخ دهیم که از چه نوع خاموش‌کننده‌ای نباید روی بنزین استفاده کرد. هرگز نباید در واکنش به آتش‌سوزی ناشی از بنزین یا سایر مایعات قابل اشتعال از خاموش‌کننده آبی استفاده کنید. اما چرا؟

بنزین سبک‌تر از آب است، به این معنی که روی آب شناور می‌شود و به سوختن ادامه می‌دهد. در بسیاری از موارد، استفاده از آب بر روی مایعات قابل اشتعال در حال سوختن مثل بنزین نه تنها شعله را مهار نمی‌کند، بلکه باعث گسترش بیشتر آتش می‌شود.

چگونه از آتش گرفتن بنزین جلوگیری کنیم؟

چگونه از آتش گرفتن بنزین جلوگیری کنیم؟

اگر مجبور به ذخیره کردن بنزین و سایر مایعات قابل اشتعال هستید، آشنایی با استراتژی‌های پیشگیری از آتش گرفتن این دسته مواد حیاتی است. شما بایستی یک ارزیابی خطر آتش‌سوزی داشته باشید و مطمئن شوید که تمام اقدامات را برای به حداقل رساندن خطرات آتش‌سوزی انجام می‌دهید، از جمله:

  • اطمینان از تهویه مناسب. بخارات بنزین می‌تواند در فضاهای بسته در صورت نشتی در محیط تجمع پیدا کند و خطر اشتعال را در پی داشته باشد. با تهویه مناسب و ایجاد جریان مناسب هوا در محیطی که در آنجا بنزین نگهداری می‌شود، اطمینان حاصل کنید که از تجمع بخارات بنزین جلوگیری می‌شود.
  • حذف منابع احتراق. جرقه‌های کوچک ناشی از تجهیزات الکتریکی، سطوح داغ و… همگی منابع بالقوه احتراق هستند. مطمئن شوید که خطرات احتراق را از محل نگهداری بنزین حذف کنید.
  • استفاده از مخازن مناسب. استفاده از مخازن مناسب مانند کابینت‌های مخصوص نگهداری مایعات قابل اشتعال و کمدهای COSHH به این معنی است که مایعات قابل اشتعال مانند بنزین به طور ایمن نگهداری می‌شوند و نشت در آن‌ها وجود ندارد.
  • مدیریت محل ذخیره‌سازی. بنزین و سایر مایعات قابل اشتعال را در یک محل امن نگهداری کنید. جداسازی با یک مانع یا قرار دادن مایعات قابل اشتعال به دور از منابع احتمالی احتراق، محیط امن‌تری را ایجاد می‌کند.

نتیجه‌گیری:

مایعات قابل اشتعال مانند بنزین از جمله موادی هستند که در صورت عدم رعایت موارد ایمنی، به سرعت می‌توانند باعث گسترش آتش شده و فاجعه‌آفرین باشند. بهترین خاموش کننده برای بنزین خاموش‌کننده‌ای است که مانع از رسیدن اکسیژن به شعله‌های آتش شود. برای خاموش کردن آتش‌سوزی بنزین معمولاً از خاموش‌کننده‌های فوم، پودر و گاز و دی اکسید کربن استفاده می‌کنند، اما در حال حاضر، بیوورسال با توجه به قدرت اطفایی بالا و ویژگی‌ منحصربه‌فرد آن که مانع از برگشت شعله می‌شود، بهترین خاموش کننده برای بنزین به حساب می‌آید. همچنین، لازم به ذکر است که نباید از خاموش‌کننده آبی برای خاموش کردن بنزین استفاده کرد، زیرا باعث تشدید آتش خواهد شد.

سؤالات متداول بهترین خاموش کننده برای بنزین

بهترین خاموش کننده برای بنزین کدام است؟

کپسول آتش نشانی بیوورسال، با توجه به قدرت اطفای بسیار مؤثر و بالا و جلوگیری از برگشت مجدد شعله، بهترین خاموش کننده برای مایعات قابل اشتعال از جمله بنزین است.

از کدام خاموش‌کننده‌ها می‌توان برای اطفا حریق بنزین استفاده کرد؟

خاموش‌کننده‌های فوم، پودر و گاز و گاز کربنیک (CO2) برای خاموش کردن حریق بنزین مؤثر هستند.

از کدام خاموش‌کننده نباید برای خاموش کردن آتش‌سوزی بنزین استفاده کرد؟

هرگز نباید از کپسول‌های آبی برای خاموش کردن آتش‌سوزی بنزین استفاده کنید، زیرا باعث تشدید حریق می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گروه تولیدی و صنعتی تدبیر

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید…