بک درفت چیست؟

بک درفت چیست
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

تدبیر: در یک محیط بسته که آتش‌سوزی اتفاق افتاده است، با گذشت زمان، به علت بسته بودن درها و پنجره‌ها، اکسیژن مورد نیاز برای ادامه یافتن آتش کاهش می‌یابد. این امر باعث می‌شود که ناقص‌سوزی سوخت آغاز شود و مواد نیم‌سوز می‌توانند محیط را به طور خطرناکی با بخارات و گازهای قابل اشتعال پر کنند. با ورود هوای کافی به محیط، این بخارات و گازهای قابل اشتعال داغ می‌توانند دچار آتش‌سوزی ناگهانی و یا حتی انفجار شوند. این پدیده را باز افروختگی یا برگشت شعله می‌نامند که در اصطلاح انگلیسی نیز به آن بک درفت (Backdraft) گفته می‌شود. در ادامه مطلب به شما خواهیم گفت که بک درفت چیست، چه زمانی رخ می‌دهد و بهترین خاموش‌کننده برای جلوگیری از این پدیده کدام گزینه است.

بک درفت چیست؟

چنانکه اشاره شد، با اتفاق افتادن آتش‌سوزی در محیط‌های بسته، به علت بسته بودن درها و پنجره‌ها، اکسیژن محیط کاهش پیدا کرده و ناقص‌سوزی سوخت آغاز می‌شود. حتی ممکن است به علت کمبود اکسیژن، شعله آتش از بین برود و کندسوزی ادامه پیدا کند. در چنین شرایطی، مواد نیم‌سوز می‌توانند محیط را به طور خطرناکی با بخارات و گازهای اشتعال‌پذیر پر کنند. با رسیدن هوای کافی مثل باز شدن ناگهانی در یا پنجره، بخارات و گازهای قابل اشتعال تولیدشده در نتیجه فرآیند ناقص‌سوزی، می‌توانند دچار آتش‌سوزی ناگهانی و یا حتی انفجار شوند.

بک درفت چه زمانی اتفاق می‌افتد؟

بک درفت چه زمانی اتفاق می افتد؟

حال که تعریف کردیم بک درفت چیست، به این سؤال پاسخ خواهیم داد که بک درفت چه زمانی اتفاق می‌افتد؟ وقتی محیطی که در آن آتش‌سوزی اتفاق افتاده است، تهویه کمی داشته باشد یا اصلاً تهویه نداشته باشد، بک درفت ممکن است اتفاق بیافتد. به همین دلیل، اکسیژن کمی وارد محیط شده و حریق متعاقباً باعث کاهش غلظت اکسیژن می‌شود.  وقتی غلظت اکسیژن کاهش می‌یابد، بخشی از احتراق یا کل احتراق به پیرولیز تغییر می‌کند. با وجود این، هیدروکربن‌ها و دود (عمدتاً ذرات معلق) در دمایی باقی می‌مانند که به اندازه کافی گرم شده و می‌توانند خود به خود مشتعل شوند. با ورود دوباره اکسیژن به محیط، گازها به اندازه کافی داغ هستند تا خود به خود جرقه بزنند و فرآیند احتراق دوباره آغاز می‌شود.

علاوه بر بک درفت، پدیده دیگری به نام فلش اور در آتش‌سوزی‌ها دیده می‌شود که همواره جان افراد حاضر در سانحه را تهدید می‌کند. برای آشنایی با پدیده فلش اور، مقاله زیر را بخوانید.

چگونه از وقوع بک درفت جلوگیری کنیم؟

چگونه از وقوع بک درفت جلوگیری کنیم؟

در این قسمت از مبحث بک درفت چیست، به شما خواهیم گفت که برای جلوگیری از بک درفت، چه کاری می‌توان انجام داد. به وجود آمدن چنین شرایطی به خصوص برای مأموران آتش‌نشانی که اتاق‌ها را برای نجات بازماندگان وارسی می‌کنند، می‌تواند بسیار خطرناک باشد و به هر کسی که در آن محدوده حضور دارد، به طور جدی صدمه وارد کند یا حتی باعث مرگ شود. در این مواقع، محیط را باید به طور کنترل‌شده تهویه کرد. تهویه صحیح محیط باعث می‌شود که فشار موجود در داخل محیط بسته آزاد شده و راهی برای خارج شدن گازهای قابل انفجار به بیرون فراهم شود. به طور کلی، در مورد این پدیده، ایجاد تهویه مناسب به عنوان یک عامل کنترل‌کننده انفجار عمل می‌کند و احتمال اتفاق افتادن بک درفت را به میزان قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌دهد.

بیوورسال بهترین خاموش‌کننده برای جلوگیری از بک درفت

بیوورسال، بهترین خاموش کننده برای جلوگیری از بک درفت

خاموش‌کننده بیوورسال با توجه به فناوری به‌کاررفته در آن، عملکرد منحصربه‌فردی دارد. بیوورسال توانایی مقابله با انواع حریق در کلاس‌های A، B، C و F را دارد و کارایی بسیار خوبی را در اطفای آتش‌های پرحجم از خود نشان می‌دهد. بیوورسال مزایای مختلفی را ارائه می‌دهد که از آن جمله می‌توانیم به عمر بالای مواد، عدم وجود مواد سمی و پسماند، ضریب مصرفی کم مواد، عدم نیاز به شارژ سالانه، تجزیه‌پذیری در محیط زیست و غیره اشاره کنیم. یکی از ویژگی‌های این محصول که آن را از سایر رقبا متمایز می‌کند، بک درفت است. ماده خاموش‌کننده بیوررسال شعله آتش را محاصره کرده و سوخت‌رسانی به شعله را قطع می‌کند. به این طریق، حتی در صورت ورود ناگهانی حجم بالایی از اکسیژن به محیط‌های بسته، از وقوع بک درفت جلوگیری می‌شود.

سؤالات متداول بک درفت چیست؟

بک درفت چیست؟

بک درفت، پدیده انفجار آتش است که با ورود حجم بالایی از اکسیژن به محیط بسته در حال آتش گرفتن اتفاق می‌افتد.

چگونه از وقوع بک درفت جلوگیری کنیم؟

در پدیده بک درفت، ایجاد تهویه مناسب به عنوان یک عامل کنترل‌کننده انفجار عمل می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گروه تولیدی و صنعتی تدبیر

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید…