کپسول آتش نشانی برای خودرو، یکی از ملزومات هر اتومبیل است که در مواقع آتش سوزی خودرو، آتش را اطفا کرده و از بروز خسارات جدی جلوگیری میکند. اما کپسولهای خاموش کننده خودرو اگر به درستی انتخاب نشوند ممکن است باعث سوختن اتصالات برقی ماشین شده و هزینه زیادی برای شما بتراشد. در این مقاله قصد داریم بهترین خاموش کننده خودرو را به شما معرفی کنیم. با ما همراه باشید.
کپسول آتش نشانی برای خودرو
کپسولهای بسیار زیادی در بازار وجود دارند که هر کدام با دیگری تفاوت دارد. مطمئنا انتخاب از تعداد زیاد کپسولهای آتش نشانی خودرو کاری سخت بوده و لازمه آن توجه و آگاهی زیاد است. از جمله کپسول های آتش نشانی برای ماشین، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کپسول آتش نشانی بیوورسال
- کپسول آتش نشانی پودر و گاز
- خاموش کننده دستی تدبیر
اما با وجود این تنوع کپسول برای ماشین، کدام یک برای شما مناسب است؟ آیا یک کپسول آتش نشانی ارزش هزینه کردن را دارد؟
انواع آتش سوزی در خودرو
از مشکلات خطرناک و جبران ناپذیر، بروز آتش سوزی است که خسارات زیادی به دنبال دارد. این حادثه چه جانی و چه مالی، ضررهای زیادی وارد آورده و تا ابد در ذهنها میماند. اما دلایل آتش سوزی خودرو چه چیزهایی هستند؟
نشت سوخت از باک خودرو و آتش سوزی
نشت در سیستم سوخت رسانی یکی از عواملی است که باعث ایجاد آتش سوزی در خودرو میشود. این عامل از جمله رایجترین دلایل بروز آتش سوزی در خوردو است. این اتفاق بخاطر نقص در باک سوخت خودرو یا صدمه دیدن باک در تصادفات و … رخ میدهد.
نقص فنی در سیستم برق ماشین
نقص در سیستم الکتریکی خودرو از عوامل دیگر آتش گرفتن خودرو است. این نوع آتش سوزی با بروز مشکل در سیم کشی برق اتومبیل رخ میدهد. پس بهترین کار این است که در بازههای زمانی مرتب، سیستم الکتریکی خودرو بازرسی شده و در صورت مشاهده هر گونه خللی به برطرف کردن آن پرداخت.
اتصال کوتاه و آتش سوزی باتری خودرو
یکی دیگر از دلایل آتش سوزی خودرو، اتصال در سیستم باتری خودرو است که منجر به آتش سوزی باتری خودرو شده و سیستم داخلی خودرو را در بر میگیرد. این نوع آتش سوزی بیشتر در روزهای گرم سال اتفاق میافتد و در صورتی که آتش به سرعت مهار نشود، به سایر نقاط خودرو نیز سرایت میکند.
سایر دلایل آتش سوزی خودرو
- نقص فنی در بخاری ماشین
- تابش مستقیم آفتاب روی صندلی ها و یا اجسام روی آنها
- استفاده از قطعات غیر استاندارد
- چکه کردن و ریختن مایعات خودرو
- داغ شدن بیش از حد موتور و مبدل کاتالیستی خودرو
- نقص در طراحی خودرو
- تصادفات خودرو
- نگهداری ضعیف و نامناسب از خودرو
تست بیوورسال کپسول آتش نشانی برای ماشین
کپسول و خاموش کننده مناسب خودرو باید کدام گروه آتش را خاموش کند؟
بروز آتش سوزی به طور عمده در چهار گروه دسته بندی میشوند. این دسته بندی براساس استاندارد NPFA توسط انجمن ملی آتشنشانی آمریکا بررسی و تایید شده و ارائه گردیده است. برای این که بتوان به خوبی با آتش سوزی مبارزه کرد و به بهترین نحو آن را خاموش نمود بهتر است با این چهار دسته آشنایی داشت.
برای آشنایی بیشتر با گروههای آتش، مقاله زیر را مطالعه کنید.
آتش سوزی کلاس A:
آتش سوزی این کلاس عمدتا به موجب موادی مانند چوب، کاغذ، پارچه و لوازم داخلی خودرو به وجود میآید. این نوع از آتش سوزی کمترین مقدار خطر برای خودرو را داشته و جای نگرانی از آن کمتر است. کپسول آتش نشانی آب و گاز برای اطفا این دسته از آتش مناسب است.
آتش سوزی کلاس B:
مایعات قابل اشتعالی مانند بنزین، گازوئیل، الکل، روغن و هر نوع مایع دیگر با قابلیت احتراق از عوامل آتش سوزی هستند که در گروه آتش سوزی B جای میگیرند. این گروه از آتش سوزی بسیار خطرناک است و چنانچه به سرعت و به موقع مهار نگردد، زیانهای غیر قابل جبرانی به دنبال خواهند داشت. بهترین خاموش کننده این دسته از آتشها، کپسول آتش نشانی فوم، پودر و گاز یا گاز کربنیک است.
آتش سوزی کلاس C:
این نوع از آتش سوزی مربوط به تجهیزات برقی و سیم کشی اتصالات خودرو است. در چنین حریقی به هیچ عنوان نباید از کپسولهای آب و گاز استفاده کرد، زیرا باعث ایجاد جرقه و برق گرفتگی افراد حاضر در صحنه میشود. کپسول آتش نشانی فوم و گاز کربنیک برای مهار این دسته آتش مناسب هستند.
آتش سوزی خودرو میتواند یک آتش سوزی از لیست عنوان شده باشد. بنابراین بهتر است از کپسولی برای خودرو استفاده کنید که تمامی انواع آتش را خاموش کند. پیشنهاد ما به شما استفاده از کپسول بیوورسال است. این کپسول قویترین خاموش کننده دنیاست و قابلیت اطفا حریق گروههای ذکر شده را دارد. اما صادقانه به شما بگوییم که اگر به دنبال خاموش کننده مناسب خودرو ارزانتر و با کاربری سادهتر هستید، بهتر است خاموش کننده دستی تدبیر را انتخاب کنید.
ویژگی کپسول آتشنشانی مناسب خودرو
یک کپسول آتش نشانی ماشین، بایستی ویژگیهایی را دارا باشد که آن را برای استفاده در خودرو قابل استفاده کند. از جمله این ویژگیها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سبک بودن و وزن زیر ۲ کیلوگرم
- حجم و اندازه کم (به شکلی که بتوان جایی برای آن در خودرو تعبیه کرد)
- بدنه با دوام و در عین حال سبک
- دارای بست یا نگهدارنده کپسول آتش نشانی مناسب خودرو
- دارای استاندارد و تائیدیه سازمان آتش نشانی
محل قرار دادن کپسول آتش نشانی در خودرو
محل قرارگیری کپسول آتشنشانی باید به گونهای باشد که دسترسی به آن آسان بوده تا در شرایط لازم به راحتی و به سرعت به آن دسترسی داشت. بهترین مکان برای قرارگیری کپسول آتشنشانی در خودرو، زیر صندلی شاگرد است. علاوه بر این زیر داشبورد نیز بسیار مناسب و قابل دسترسی سریع است.
قرار دادن کپسول آتشنشانی خودرو در این مکانها بهترین کار است. زیرا هم راننده و هم سرنشینان به راحتی و در کمترین زمان به آن دسترسی داشته و امکان استفاده از آن را خواهند داشت.
حجم بالای کپسولهای آتش نشانی باعث شده است تا در زیر صندلی یا داخل داشبود ماشین جا نشوند. پس باید آن را در صندوق عقب ماشین گذاشت. با قرار دادن کپسول آتشنشانی در صندوق عقب خودرو، شما در زمان بروز حادثه ناچار به خروج از خودرو خواهید بود. بنابراین همانطور که گفتیم، اگر به دنبال یک خاموش کننده مناسب خودرو هستید، بهتر است یکی از گزینههای اسپری بیوورسال یا خاموش کننده دستی تدبیر را انتخاب کنید.
اجباری شدن استفاده از کپسول آتش نشانی خودرو
از ابتدای مهر ماه ۱۳۹۳، استفاده از کپسول آتش نشانی در خودرو اجباری است.
سازمان ملی استاندارد ایران
سوالات متداول کپسول آتش نشانی مناسب خودرو
بهترین کپسول برای داخل خودرو کدام است؟
بهترین کپسول آتش نشانی برای خودرو، خاموش کننده دستی تدبیر است. این خاموش کننده از کپسولها کوچکتر بوده و قدرت اطفایی بالاتری دارد و استفاده از آن آسان است.
قیمت کپسول آتش نشانی برای ماشین چند است؟
خاموش کننده دستی تدبیر نسبت به کپسولهای آتش نشانی، قیمت کمتری دارد. اما قدرت اطفای آن نسبت به کپسولهای ماشین بیشتر است.