سیستم اعلام حریق چیست؟ (انواع + مزایا + ویژگی)

سیستم اعلام حریق چیست
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

سیستم اعلام حریق چیست؟ سیستم اعلان حریق به گونه‌ای طراحی شده است که هرگونه آتش‌سوزی را شناسایی کرده، به سرعت هشدار دهد و زمان لازم برای تخلیه خانه یا محل را در اختیار شما بگذارد تا خسارات جانی ناشی از آتش‌سوزی به حداقل برسند.

بسیاری از افراد نصب سیستم اعلام حریق را به تعویق می‌اندازند و فکر می‌کنند که آتش‌سوزی برای آن‌ها اتفاق نخواهد افتاد. اما حقیقت این است که آتش‌سوزی ممکن است برای هر کسی، در هر مکان و در هر زمان اتفاق بیفتد. به همین دلیل بسیار مهم است که قبل از اینکه خیلی دیر شود، بر روی یک سیستم اعلام حریق سرمایه‌گذاری کنید. از این رو در این مقاله از تدبیر، به سوال شما در مورد اینکه سیستم اعلام حریق چیست پاسخ می‌دهیم و با انواع این سیستم‌ها، اهمیت و توصیه‌هایی برای نگهداری و بررسی آن آشنا می‌شویم.

سیستم اعلام حریق چیست؟

سیستم‌های اعلام حریق جزء حیاتی زیرساخت‌های ایمنی تمامی ساختمان‌ها و محیط‌های سرپوشیده مانند پارکینگ‌ها و از این دست هستند. آتش‌سوزی می‌تواند در هر زمان و هر مکان اتفاق بیفتد و اگر به سرعت شناسایی و به آن رسیدگی نشود، می‌تواند به سرعت فاجعه‌بار شود. در واقع، آتش‌سوزی‌ها به طور سالانه خسارت‌های مالی، صدمات و مرگ‌های بی‌شماری را به همراه دارند. به همین دلیل است که وجود یک سیستم اعلام حریق موثر برای محافظت از اموال شما و افرادی که از آن استفاده می‌کنند ضروری است.

برای درک بهتر اینکه سیستم اعلام حریق چیست، باید بگوییم که سیستم اعلان حریق برای شناسایی و هشدار از وجود آتش طراحی شده است که این کار را با استفاده از ترکیبی از سنسورها (حسگرها)، آلارم‌ها (هشداردهنده‌ها) و دستگاه‌های ارتباطی برای تشخیص دود، گرما یا شعله انجام داده و به سرعت به ساکنان ساختمان و امدادگران آتش‌نشانی اطلاع می‌دهد.

اهمیت استفاده از سیستم اعلام حریق

اهمیت استفاده از سیستم اعلام حریق

در ابتدا پیش از پاسخ به این سوال که اهمیت سیستم اعلام حریق چیست، باید گفت که در ساختمان‌های تجاری یا مسکونی وجود این سیستم آن‌قدر ضرورت دارد که از نظر قانونی در اکثر ساختمان‌ها الزامی است. آتش‌سوزی می‌تواند به سرعت شروع شود و حتی سریع‌تر گسترش پیدا کند. به همین دلیل تشخیص زودهنگام برای جلوگیری از آسیب‌های فاجعه‌بار و تلفات جانی ناشی از آتش‌سوزی بسیار مهم است.

سیستم‌های اعلام حریق برای تشخیص وجود دود یا گرما، ساکنین و افراد را از طریق آلارم‌های بلند یا اعلان‌های صوتی هشدار می‌دهند. آن‌ها همچنین می‌توانند سیستم‌های اطفا حریق مانند سیستم‌های اطفای حریق اسپرینکلر یا سیستم اطفا حریق آیروسل را فعال کنند تا شعله‌ها را قبل از وقوع فاجعه، خاموش کنند.

انواع سیستم اعلام حریق

برای آگاهی از این که انواع سیستم اعلام حریق چیست، باید بگوییم که انواع مختلفی از این سیستم‌ها وجود دارند که معمولا در محیط‌های مسکونی و تجاری استفاده می‌شوند. تمامی انواع سیستم اعلام حریق بسته به نیازهای خاص ساختمان برای شناسایی آتش و هشدار آتش‌سوزی به افراد به روشی متفاوت طراحی شده‌اند.

مهم است که سیستم اعلان حریق مناسب را بر اساس اندازه، چیدمان ساختمان و همچنین نیازهای خاص ایمنی آتش انتخاب کنید. یک مشاور حرفه‌ای مانند شرکت تدبیر می‌تواند در این زمینه به شما کمک کند تا در مورد این که کدام نوع سیستم برای ساختمان شما مناسب‌تر است به درستی تصمیم‌گیری کنید.

انواع رایج سیستم‌های اعلام حریق عبارت‌اند از:

  • سیستم اعلام حریق متعارف
  • سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
  • سیستم اعلام حریق بی‌سیم
  • سیستم اعلام حریق آدرس پذیر هوشمند (آنالوگ)

سیستم‌های اعلام حریق متعارف

سیستم‌های اعلام حریق متعارف یکی از پرکاربردترین سیستم‌های اعلام حریق به شمار می‌روند. این سیستم‌ها معمولا در ساختمان‌های کوچک تا متوسط مانند ادارات، مدارس و فروشگاه‌های خرده‌فروشی استفاده می‌شوند. باید اشاره کرد که این سیستم از یک پانل کنترل با تعدادی سنسور تشخیص منطقه تشکیل شده است و مناطق خاصی از ساختمان را پوشش می‌دهد. هنگامی که آتش‌سوزی در آن منطقه شناسایی شود، پانل کنترل نشان می‌دهد که کدام منطقه فعال شده که به ساکنین، سایر افراد و امدادگران اجازه می‌دهد تا به سرعت محل آتش‌سوزی را شناسایی کنند.

بسیاری نمی‌دانند که دلیل ارز بالای سیستم اعلام حریق متعارف چیست. باید اشاره کرد که این سیستم‌ها کاملا مقرون‌به‌صرفه و به قابلیت نصب آسان هستند. همین موضوع آن‌ها را به گزینه‌ای محبوب برای مشاغل کوچک و ساختمان‌های قدیمی تبدیل می‌کند. با این حال، این سیستم پیشرفته‌ترین نوع در زمینه اعلام حریق نیست و محدودیت‌هایی نیز دارد. به‌عنوان مثال، از آنجا که هر سنسور یک منطقه خاص را پوشش می‌دهد، تعیین محل دقیق آتش‌سوزی می‌تواند دشوار باشد. علاوه بر این، قادر به ارائه اطلاعات دقیق در مورد نوع آتش‌سوزی یا محل آتش‌سوزی در یک منطقه خاص نیستند.

با وجود این محدودیت‌ها، سیستم‌های اعلام حریق متداول هنوز هم روشی مطمئن و موثر برای تشخیص آتش‌سوزی در ساختمان‌های تجاری به شمار می‌روند. با تعمیر و نگهداری و بررسی منظم، می‌توانند به ایمنی ساکنان ساختمان و کاهش خطر آسیب اموال ناشی از آتش‌سوزی کمک بسیار زیادی کنند. اگر قصد نصب این سیستم اعلام حریق در ساختمان خود را دارید، حتما با متخصصان شرکت تدبیر مشورت کنید.

سیستم‌های اعلام حریق آدرس‌پذیر

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، از انواع پیشرفته‌ سیستم‌های اعلام حریق موجود در بازار هستند و به طور گسترده در ساختمان‌های بزرگ مانند بیمارستان‌ها، مدارس، مراکز خرید و مجتمع‌های صنعتی استفاده می‌شوند. در این سیستم تمامی سنسورها دارای یک آدرس منحصربه‌فرد هستند که توسط پانل کنترل قابل شناسایی می‌باشند. این ویژگی، امکان شناسایی دقیق و کارآمدتر محل آتش‌سوزی را فراهم و تخلیه ایمن ساکنان ساختمان را آسان‌تر می‌کند.

سیستم‌های اعلام حریق آدرس پذیر دارای طیف گسترده‌ای از ویژگی‌ها مانند توانایی نظارت بر آشکارسازها و حسگرها، شناسایی عیوب و خرابی‌ها و ارائه اطلاعات در زمان واقعی در مورد وضعیت سیستم هستند. علاوه بر این، این سیستم‌ها را می‌توان با سایر سیستم‌های مدیریت ساختمان ادغام کرد، که نظارت و کنترل چندین سیستم را از یک مکان برای مدیران آسان‌تر می‌کند.

ممکن است بخواهید بدانید که مزیت کلیدی سیستم اعلام حریق آدرس پذیر چیست. مزیت آن توانایی تشخیص دقیق محل آتش‌سوزی است که از طریق استفاده از الگوریتم‌های پیشرفته امکان‌پذیر شده که داده‌های چندین حسگر و آشکارساز را برای تعیین محل آتش‌سوزی تجزیه‌ و تحلیل می‌کند.

سیستم‌های اعلام حریق بی‌سیم

سیستم‌های اعلام حریق بی‌سیم در سال‌های اخیر به دلیل سهولت نصب و انعطاف‌پذیری بالا، محبوبیت پیدا کرده‌اند. در سیستم‌ها از هیچ گونه سیم‌کشی بین پانل کنترل مرکزی و سایر تجهیزات استفاده نمی‌شود. در انواع سیستم اعلام حریق بی‌سیم، سیگنال از دتکتورها و از طریق فرکانس رادیویی، به پانل کنترل انتقال داده می‌شود. کاهش هزینه‌های سیم‌کشی، سهولت نصب، عدم نیاز به تجهیزات جانبی و امکان جا به جایی آسان سنسورهای استفاده شده، انواع سیستم‌های اعلام حریق بی‌سیم را به گزینه‌ای مناسب تبدیل می‌کند.

سیستم‌های اعلام حریق آنالوگ

سیستم‌های آدرس پذیر هوشمند یا آنالوگ یکی از پیشرفته‌ترین سیستم‌های اعلام حریق موجود در بازار هستند. این سیستم‌ها از ریزپردازنده‌ها برای برنامه‌ریزی جداگانه هر آشکارساز و دستگاه متصل به سیستم استفاده می‌کنند. می‌توان این سیستم را طوری برنامه‌ریزی کرد که هشدارهای خاصی را به مناطق خاصی از یک ساختمان ارسال کند از این رو به‌ویژه در ساختمان‌های بزرگ‌تر که مناطق مختلف در آن به هشدارهای متفاوتی نیاز دارند، به‌شدت مفید است. علاوه بر این، می‌توانند اطلاعات دقیق‌تری را در اختیار تیم آتش‌نشانی قرار دهند و به آن‌ها اجازه می‌دهد هنگام رسیدن وضعیت را بهتر ارزیابی کنند.

آیا می‌دانید از مزایای کلیدی سیستم اعلام حریق آنالوگ چیست؟ این است که بسیار انعطاف‌پذیر است. به این صورت که آن‌ها را می‌توان با تغییر نیازهای ساختمان، بدون نیاز به سیم‌کشی مجدد، به راحتی گسترش داد یا دوباره پیکربندی کرد.

انتخاب سیستم اعلام حریق متناسب با نیازهای ساختمان

برای انتخاب سیستم اعلام حریق مناسب، نکاتی وجود دارد که باید در نظر بگیرید. ابتدا باید به نوع ساختمانی که سعی در محافظت از آن دارید فکر کنید. ساختمان‌های مختلف نیازمندی‌های متفاوتی دارند، بنابراین مهم است که سیستمی را انتخاب کنید که برای نیازهای خاص شما مناسب باشد.

نکته دیگری که باید به آن توجه کرد اندازه ساختمان است. ساختمان‌های بزرگ‌تر به سیستم‌های اعلام حریق پیشرفته‌تری نیاز دارند، در حالی که ساختمان‌های کوچک‌تر فقط با یک سیستم متعارف ایمن می‌شوند. همچنین باید در مورد چیدمان ساختمان و مناطق خاصی در آن که نیاز به حفاظت خاص دارند، به طور کامل فکر کنید.

توجه داشته باشید که همیشه نوع سیستم اعلام حریق مورد نیاز خود را نیز در نظر بگیرید. هر یک از این سیستم‌ها مزایا و معایب خاص خود را دارند، بنابراین مهم است که به خوبی تحقیق کنید و سیستمی را انتخاب کنید که به بهترین شکل با نیازهای شما سازگار است.

سطح نظارتی که نیاز دارید را در نظر بگیرید. برخی از سیستم‌های اعلام حریق به‌صورت شبانه‌روزی توسط یک سرویس نظارت حرفه‌ای نظارت می‌شوند، در حالی که برخی دیگر ممکن است فقط زمانی که دود یا آتش تشخیص داده شود زنگ هشدار به صدا در آورند. باز هم، این به نیازهای خاص شما و سطح محافظتی که نیاز دارید بستگی دارد.

بیشتر بخوانید: استانداردهای اعلام حریق

اجزای سیستم اعلام حریق

اگر می‌خواهید بدانید که اجزای اصلی سازنده سیستم اعلام حریق چیست، باید بگوییم که این سیستم از چندین جزء با کاربردهای متفاوت تشکیل شده است که هر کدام هدف خاصی را در تشخیص داده و به آن واکنش نشان می‌دهند.

اولین جزء سیستم اعلام حریق، پانل کنترل است که به نوعی مغز اصلی و هسته مرکزی سیستم به شمار می‌رود و وظیفه دریافت سیگنال از آشکارسازهای مختلف و راه‌اندازی زنگ هشدار را بر عهده دارد. پانل کنترل را می‌توان به شکلی برنامه‌ریزی کرد که پاسخ‌های خاصی را بر اساس مکان و میزان و شدت آتش‌سوزی فعال کند.

جزء دوم این سیستم آشکارساز یا تشخیص دهنده دود آتش است. آشکارسازهای دود طوری طراحی شده‌اند که حضور دود را حس کنند و هنگامی که سطح دود از آستانه از پیش تعیین شده فراتر می‌رود، زنگ هشدار را به صدا در می‌آورند.

سومین جزء سیستم اعلام حریق آشکارساز یا تشخیص دهنده حرارت است. آشکارسازهای حرارتی برای تشخیص افزایش سریع دما یا دمای زیادِ پایدار طراحی شده‌اند. این قطعات معمولا در مناطقی مانند آشپزخانه یا موتورخانه استفاده می‌شوند که آشکارسازهای دود مناسب نیستند.

جزء چهارم سیستم اعلام حریق، اسپرینکلر است. اسپرینکلرها برای خاموش کردن آتش مراحل اولیه یا کنترل گسترش آن طراحی شده‌اند. یک سیستم اعلام حریق را می‌توان با سیستم اسپرینکلر ادغام کرد تا سطح حفاظتی بیشتری را فراهم کند.

روش عملکرد سیستم اعلام حریق چیست؟

اگر برای شما نیز سوال است که روش کار سیستم اعلام حریق چیست، باید بگوییم که اجزای مختلف این سیستم با همکاری یکدیگر آتش‌سوزی را شناسایی کرده و افراد در ساختمان را مطلع می‌کنند. آشکارسازهای دود از فناوری فوتوالکتریک یا یونیزاسیون برای شناسایی ذرات دود در هوا و ایجاد زنگ هشدار استفاده می‌کنند. از سوی دیگر، آشکارسازهای حرارتی، تغییرات دما را تشخیص می‌دهند و برای مناطقی با رطوبت یا بخار بالا که می‌توانند هشدارهای کاذب ایجاد کنند، ایده‌آل هستند.

دکمه‌های اضطراری دستی نیز در سرتاسر ساختمان قرار دارند و به افراد اجازه می‌دهند تا در مواقع ضروری به‌صورت دستی اعلام هشدار کنند. دستگاه‌های اعلان مانند چراغ‌های گردان و بوق برای هشدار تخلیه به ساکنان ساختمان استفاده می‌شود.

هنگامی که یک آتش‌سوزی تشخیص داده می‌شود، پانل کنترل اعلام حریق، سیگنالی را دریافت و تعیین می‌کند که کدام دستگاه‌های اعلان باید برای هشدار به افراد در ساختمان فعال شوند. پانل کنترل همچنین می‌تواند آتش‌نشانی‌های محلی را از وضعیت اضطراری مطلع کند و اطلاعات موقعیت مکانی را ارسال کند تا به سرعت واکنش نشان دهند.

مزایای نصب سیستم اعلام حریق چیست؟

نصب سیستم‌های اعلام حریق در خانه یا محل کار شما یک اقدام ایمنی ضروری است که نمی‌توان آن را نادیده گرفت. اما اگر می‌خواهد بدانید که دیگر مزایای نصب سیستم اعلام حریق چیست، باید بگوییم که باعث آرامش خاطر می‌شود و در صورت بروز آتش‌سوزی می‌تواند جان انسان‌ها را نجات دهد.

برخی از مزایای کلیدی نصب سیستم اعلان حریق عبارت‌اند از:

  • تشخیص زودهنگام: سیستم‌های اعلام حریق برای تشخیص سریع دود و آتش، حتی قبل از اینکه دود یا شعله قابل مشاهده باشد، طراحی شده‌اند. این تشخیص زودهنگام برای هشدار به ساکنان و دادن زمان به آن‌ها برای تخلیه ساختمان بسیار مهم است
  • واکنش سریع: سیستم‌های اعلام حریق به‌ویژه در ساختمان‌های تجاری به گونه‌ای طراحی شده‌اند که در صورت تشخیص آتش‌سوزی بلافاصله به امدادگران هشدار داده و شانس به حداقل رساندن آسیب اموال و نجات جان افراد را افزایش دهند
  • مقرون‌به‌صرفه: هزینه نصب سیستم اعلام حریق در مقایسه با هزینه تعمیر خسارت اموال و جبران خسارت جانی ناشی از آتش‌سوزی به مراتب کم‌تر است
  • رعایت مقررات: نصب سیستم‌های اعلام حریق در اکثر ساختمان‌های تجاری یک اجبار است.. از این رو نصی این سیستم تضمین کننده رعایت مقررات و جلوگیری از عواقب قانونی است

نگهداری و تست صحیح سیستم‌های اعلام حریق

نگهداری و آزمایش صحیح سیستم‌های اعلام حریق برای اطمینان از اینکه در صورت نیاز به طور موثر کار می‌کنند بسیار مهم است. شما باید یک برنامه منظم برای بازرسی و بررسی این سیستم‌ها داشته باشید تا مطمئن شوید که سیستم اعلان حریق همان‌طور که باید کار می‌کند. این کار شامل بررسی منبع تغذیه، باتری‌ها، پانل کنترل و تمامی سنسورها و آشکارسازهای مختلف است که بخشی از سیستم هستند.

اشتباهات رایج هنگام نصب سیستم‌های اعلام حریق

هنگام نصب سیستم‌های اعلام حریق، مهم است که از اشتباهات رایجی که می‌توانند کارایی سیستم را به خطر بیندازند به طور کامل اجتناب کنید. برای پاسخ به این سوال که اشتباهات رایج هنگام نصب سیستم‌های اعلام حریق چیست، می‌گوییم که یکی از این اشتباهات رایج، نصب سیستم اعلام حریق بدون در نظر گرفتن نیازهای خاص ساختمان و ساکنان آن است. به‌عنوان مثال، یک ساختمان مسکونی به دلیل تعداد ساکنین و نوع فعالیت‌های انجام شده در ساختمان ممکن است به سیستم اعلام حریق متفاوتی نسبت به یک ساختمان تجاری نیاز داشته باشد.

قرار دادن نادرست تشخیص دهنده آتش‌نشانی در جای نادرست، اشتباه دیگری است که باید از آن اجتناب کنید. آشکارسازهای حریق باید در مکان‌های استراتژیک در سرتاسر ساختمان قرار داده شوند تا از تشخیص زودهنگام آتش‌سوزی اطمینان حاصل شود. قرار دادن آشکارسازها در مکان‌های اشتباه می‌تواند منجر به تشخیص دیرهنگام آتش‌سوزی شود و جان افراد را در معرض خطر قرار دهد.

در نهایت، مهم است که از استفاده از تجهیزات اعلام حریق قدیمی یا معیوب از جمله باتری‌های منقضی شده، سیم‌کشی معیوب یا پانل‌های هشدار قدیمی خودداری کنید. تعمیر و نگهداری منظم و آزمایش سیستم‌های اعلام حریق نیز به شناسایی به موقع و رفع هر گونه مشکل کمک می‌کند.

سرمایه‌گذاری در سیستم‌های اعلام حریق؛ تضمین ایمنی در برابر آتش

اگر همچنان برای شما سوال است که اهمیت سرمایه‌گذاری در سیستم اعلام حریق چیست، باید بگوییم که این سیستم برای محافظت از دارایی‌ها و مهم‌تر از همه، زندگی افراد داخل ساختمان و فضاهای سرپوشیده مسکونی و تجاری حیاتی است. برای سرمایه‌گذاری در سیستم‌های اعلان حریق، مهم است که نیازهای خاص ساختمان و محل نصب را در نظر بگیرید. عواملی مانند اندازه ساختمان، تعداد ساکنین و نوع کسب‌وکار در حال انجام، همگی در تعیین نوع سیستم اعلام حریق مناسب نقش دارند.

گروه تولیدی صنعتی تدبیر یکی از فعالان پیشرو در عرصه تجهیزات اعلام و اطفا حریق می‌باشد که قادر است متناسب با انواع ساختمان‌ها و فضاهای گوناگون، مدرن‌ترین سیستم اعلان حریق با به‌روزترین تجهیزات را طراحی و پیاده‌سازی کند. برای استفاده از این خدمات، تهیه این سیستم و دریافت خدمات مشاوره با بهترین قیمت، کافی است همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید.

سوالات متداول سیستم اعلام حریق

سیستم اعلام حریق چیست؟

سیستم اعلام حریق متشکل از سنسورهای مختلف شناسایی حریق است و آتش سوزی را به شما هشدار می‌دهد.

آیا نصب سیستم اعلام حریق اجباری است؟

بله، بنصب سیستم اعلام حریق برای برخی از ساختمان های مسکونی و اغلب مراکز تجاری و صنعتی اجباری است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گروه تولیدی و صنعتی تدبیر

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید…