مزایا و معایب سیستم اعلام حریق بی سیم

مزایا و معایب سیستم اعلام حریق بی سیم
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

سیستم‌های اعلام حریق یک جزء ضروری در تجهیزات محافظت از حریق به حساب می‌آیند. فناوری بی سیم این روزها جای خود را در بسیاری از ابزارها و تجهیزات مختلف باز کرده است و سیستم‌های اعلام حریق نیز از این قاعده مستثنی نبوده‌اند. سیستم اعلام حریق بی سیم، همانطور که از نام آن مشخص است، یک سیستم فاقد سیم‌کشی و کابل‌کشی بوده که از سیگنال‌های رادیویی برای اتصال دستگاه‌های میدانی مانند دتکتور دود یا شستی اعلام حریق به کنترل پنل اعلام حریق استفاده می‌کند و علاوه بر انعطاف‌پذیری، عملیات نصب را نیز آسان می‌کند. در ادامه، قصد داریم راجع به مزایا و معایب سیستم اعلام حریق بی سیم بیشتر بحث کنیم. با مجله تدبیر همراه باشید.

سیستم اعلام حریق چیست؟

سیستم اعلام حریق چیست؟

سیستم اعلام حریق عبارت است از یک سیستم ساختمانی که برای شناسایی حریق و هشدار به ساکنان یا افراد حاضر در محل طراحی شده است. استفاده از سیستم اعلام حریق در اکثر ساختمان‌های تجاری یک الزام قانونی به شمار می‌رود. دستگاه‌های میدانی تشخیص حریق مانند دتکتورها همگی به کنترل پنل اعلام حریق (FACP) متصل می‌شوند. سیستم‌های اعلام حریق از سیگنال‌های صوتی و تصویری برای ارسال هشدار استفاده می‌کنند.

سیستم اعلام حریق بی سیم چیست و چگونه کار می‌کند؟

سیستم اعلام حریق بی سیم چیست و چگونه کار می کند؟

سیستم‌های اعلام حریق بی سیم برای نخستین بار در دهه ۱۹۸۰ مطرح شدند. در آن زمان، فناوری ابتدایی با برخی مشکلات (عمدتاً عمر باتری و انتقال رادیویی) همراه بوده و باعث شده بود که این سیستم‌ها قابلیت اطمینان بالایی نداشته باشند. اما سیستم‌های امروزی مطابق با استانداردهای جهانی تولید می‌شوند و تولیدکنندگان معتبر زیادی در این عرصه فعالیت دارند.

سیستم اعلام حریق بیسیم مانند سیستم اعلام حریق آدرس‌پذیر عمل می‌کند، اما به جای اینکه سیگنال‌ها از طریق سیم‌کشی منتقل شوند، توسط فرکانس‌های رادیویی به کنترل پنل مرکزی سیستم ارسال می‌شوند. ارتباط کلیه دستگاه‌های میدانی اعم از انواع دتکتورها، شستی‌های اعلام حریق، آژیر اعلام حریق و… نیز از طریق اتصال رادیویی برقرار می‌شود.

در سیستم اعلام حریق بی‌سیم، هر دتکتور آدرس مخصوص به خود را دارد که بدان معناست که در صورت تشخیص آتش‌سوزی، موقعیت مکانی دقیق آن آشکارساز در کنترل پنل مرکزی نمایش داده می‌شود. به این ترتیب، می‌توان محل دقیق آتش‌سوزی را شناسایی و متعاقباً، عملیات تخلیه را شروع کرد.

این امر به نوبه خود، می‌تواند به کاهش اختلال کمک کند، زیرا زنگ هشدار فقط در منطقه‌ای فعال می‌شود که دتکتورها سیگنال آتش‌سوزی را از آنجا ارسال کرده‌اند. این ویژگی به خصوص در مواقع هشدار کاذب مفید است، زیرا با بازرسی بصری جزئی می‌توان تأیید کرد که آیا واقعاً احتمال آتش‌سوزی وجود دارد یا خیر.

اهمیت استفاده از سیستم اعلام حریق بی سیم

اهمیت استفاده از سیستم اعلام حریق بی سیم

شاید بین مرگ و زندگی فاصله چندانی نباشد. نصب و بهره‌گیری از سیستم‌های اعلام حریق بی سیم در محل کسب و کارتان به طور چشمگیری ایمنی را بهبود می‌بخشد، زیرا می‌تواند به محض شروع آتش‌سوزی به شما هشدار دهد. این به شما امکان می‌دهد که از گسترش آتش جلوگیری کنید، عملیات تخلیه ساختمان را به‌موقع انجام دهید و میزان صدمات احتمالی ناشی از آتش‌سوزی را محدود کنید.

به شدت توصیه می‌شود که ارزیابی حرفه‌ای خطرات آتش‌سوزی را داشته باشید تا متوجه شوید که بهترین موقعیت برای نصب سیستم اعلام حریق بی سیم در محل کسب و کارتان کجاست. انتخاب سیستم بی‌سیم به جای سیستم‌های متداول سیمی دارای مزایای مهمی مانند کاهش زمان نصب و اختلال در روند کسب و کار است. در بخش‌های بعدی، بیشتر در این باره خواهیم گفت.

آتش‌سوزی‌ها غیرقابل پیش‌بینی هستند و نباید آن‌ها را دست کم گرفت. اکتفا به حداقل‌ها در رابطه با ایمنی حریق نیز می‌تواند خطرناک باشد، اما با نصب یک سیستم اعلام حریق بی سیم، می‌توانید به طور فعال از جان و اموالتان محافظت کنید.

مزایا و معایب سیستم اعلام حریق بی سیم

مزایا و معایب سیستم اعلام حریق بی سیم

حال که با تعریف سیستم اعلام حریق بی سیم و نحوه کارکرد آن آشنا شدیم، در این بخش، به شما خواهیم گفت که مزایا و معایب سیستم اعلام حریق بی سیم کدامند.

مزایای سیستم اعلام حریق بی سیم

در مقایسه با سیستم‌های اعلام حریق سیمی، این تصور غلط وجود دارد که سیستم‌های بی‌سیم قابلیت اطمینان پایین‌تری دارند. شاید این مورد راجع به سیستم‌های قدیمی صدق می‌کرد، اما همانطور که اشاره شد، سیستم‌های بی‌سیم امروزی اینطور نیستند.

مزایای سیستم اعلام حریق بی‌سیم عبارتند از:

  • می‌توانید آن‌ها را با سرعت بالا و با کمترین تداخل در روند کسب و کارتان نصب کنید.
  • نیازی به کابل‌کشی نیست و زیبایی ساختمان حفظ می‌شود.
  • به راحتی در ساختمان‌هایی که دسترسی محدودی وجود دارد (مثلاً به دلیل سقف‌های بلند)، قابل نصب هستند.
  • اگر در آینده قرار به ایجاد تغییرات در ساختمان باشد، طرح‌بندی و چیدمان سیستم را به راحتی می‌توان تغییر داد.
  • باعث صرفه‌جویی در هزینه‌های نیروی کار، ساخت کالا و هزینه‌های تزئینی می‌شود.
  • به دلیل استفاده از باتری، حتی اگر برق قطع شود، سیستم همچنان عملیاتی خواهد بود.
  •  می‌توانند به عنوان یک سیستم موقت در مکان‌هایی که نمی‌توان سیستم سیمی نصب کرد (مثل کارگاه‌های ساختمانی)، مورد استفاده قرار بگیرند.
  • می‌توان از سیستم‌های بی‌سیم برای توسعه سیستم‌های سیمی موجود استفاده کرد.

معایب سیستم اعلام حریق بی سیم

  • اگرچه هزینه‌های نیروی کار برای عملیات نصب سیستم بی‌سیم کمتر است، اما این سیستم‌ها قیمت بالاتری دارند و هزینه راه‌اندازی اولیه آن‌ها نیز ممکن است بیشتر باشد.
  • این نوع سیستم‌های اعلام حریق از باتری برای تأمین انرژی استفاده می‌کنند که باید مرتباً بررسی و تعویض شوند.
  • سیستم‌های اعلام حریق بی‌سیم محدودیت فاصله‌ای دارند و برای حفظ ارتباط سیستم، باید فاصله تعیین‌شده رعایت گردد.

دو پیشرفت مهم در سیستم‌های اعلام حریق بی‌سیم امروزی

دو پیشرفت مهم در سیستم‌های اعلام حریق امروزی وجود دارد که می‌تواند به شما برای نصب این نوع سیستم‌ها اطمینان دهد. نخست، استفاده از باتری‌های لیتیومی که منجر به افزایش قابل توجه عمر منبع تأمین انرژی سیستم‌های بی‌سیم می‌شود. دوم، باند فرکانسی ۸۶۸ مگاهرتز که اکنون به طور خاص برای سیستم‌های محافظت از حریق مورد استفاده قرار می‌گیرد و مشکلات ایجاد اختلال با سایر دستگاه‌های بی‌سیم را از میان برداشته است.

کاربرد سیستم اعلام حریق بی سیم

کاربرد سیستم اعلام حریق بی سیم

حال که با مزایا و معایب سیستم اعلام حریق بی سیم آشنا شدیم، به شما خواهیم گفت که استفاده از این نوع سیستم برای چه کسانی و چه کسب کارهایی گزینه مناسبی است.

اساساً، نصب سیستم‌های اعلام حریق بی‌سیم آسان و بدون دردسر است و حداکثر انعطاف‌پذیری را در آینده برایتان به ارمغان می‌آورد. اما بایستی توجه داشته باشید که این سیستم‌ها قیمت بالاتری نسبت به انواع سیمی دارند و هزینه‌های راه‌اندازی اولیه آن‌ها نیز بالاتر است. همچنین، هزینه تعویض باتری‌ها را نیز باید مد نظر داشته باشید.

به طور کلی، استفاده از سیستم‌های اعلام حریق بیسیم در موارد زیر توصیه می‌شود:

  • برای مشاغلی که زیبایی فضا و محیط در آن‌ها مهم است، مانند فروشگاه‌های خرده‌فروشی بزرگ و ارائه‌کننده محصولات برند.
  • برای مشاغلی که اگر اقدام به تعطیل کردن ساختمان کنند، کسب و کارشان مختل می‌شود، مانند هتل‌ها.
  • برای ساختمان‌های تاریخی یا ساختمان‌هایی که با محدودیت‌های سازه‌ای مواجه هستند.
  • برای ساختمان‌هایی که احتمالاً در آینده نزدیک بازسازی خواهند شد یا توسعه داده خواهند شد.
  • برای ساختمان‌هایی با نقاط دسترسی دشوار مانند راه پله‌های تنگ یا سقف‌های بلند.
  • برای ساختمان‌ها یا مجتمع‌های بزرگ چند بخشی مانند کالج‌ها

خدمات طراحی و اجرای سیستم اعلان حریق را از تدبیر بخواهید

سیستم‌های اعلام حریق برای حافظت از جان انسان‌ها و اموال اهمیت زیادی دارند. همچنین، نباید فراموش کرد که نصب این سیستم‌ها در بسیاری از ساختمان‌های تجاری یک الزام قانونی است. گروه تولیدی و صنعتی تدبیر، با بیش از دو دهه سابقه در عرصه ایمنی و حریق و به عنوان یکی از پیشگامان این صنعت در داخل کشور، آمادگی دارد تا خدمات طراحی و اجرای انواع سیستم اعلان حریق را با بهره‌گیری از متخصصان مجرب و با به‌روزترین تجهیزات به مشتریان عزیز ارائه دهد. برای دریافت این خدمات و مشاوره رایگان، می‌توانید با کارشناسان تدبیر تماس حاصل فرمایید.

سؤالات متداول مزایا و معایب سیستم اعلام حریق بی سیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گروه تولیدی و صنعتی تدبیر

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید…