فوم ضد حریق چیست؟

فوم ضد حریق
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

در زمان وقوع حریق، اولین واکنش طبیعی استفاده از آب است و این موضوع از گذشته به عنوان اصلی‌ترین راه حل برای اطفای حریق استفاده می‌شد. حال پرسشی که اینجا مطرح می‌شود این است که آیا آب برای خاموش کردن تمام آتش‌سوزی‌ها مناسب است؟ پاسخ این پرسش قطعا منفی است. چرا که برای مثال در آتش‌سوزی‌هایی که نوع سوخت روغنی است، آب نه تنها موثر نیست، بلکه ممکن است خطرات زیادی را هم به همراه داشته باشد. این مساله برای آتش‌سوزی‌هایی که منشا آن‌ها الکتریسیته می‌باشد هم صدق می‌کند. اما با فوم ضد حریق می‌توان آتش‌سوزی‌های مختلف را مهار کرد. فوم ضد حریق چیست و چه ویژگی‌ها و کاربردهایی دارد؟ برای یافتن پاسخ این پرسش‌ها، با تدبیر همراه باشید.

فوم ضد حریق پلی اورتان چیست؟

فوم ضد حریق پلی اورتان چیست؟

پیش از اینکه بخواهیم شما را با فوم ضد حریق آشنا کنیم، می‌خواهیم اطلاعاتی در رابطه با پلی اورتان به شما بدهیم و بگوییم که این ماده دقیقا چیست و چه کارایی دارد. در واقع برای درک بهتر فوم ضد حریق و اینکه چگونه عمل می‌کند، باید با این ماده آشنایی داشته باشید.

پلی اورتان نوعی ماده‌ای شیمایی است که از واکنش ایزوسیانات و پلی اورتان تشکیل می‌شود. این ماده به علت خواص زیادی که دارد در انواع صنایع مورد استفاده قرار می‌گیرد. پلی اورتان‌ها برای نخستین بار در سال ۱۹۴۰ میلادی در به شکل انبوه به مرحله تولید تجاری رسیدند. از آن زمان تا به امروز از این ماده کاربردی در ساخت انواع فوم‌های پلی اورتان به عنوان عایق حرارتی و برودتی استفاده می‌شود.

فوم ضد حریق و مواد تشکیل دهنده آن

فوم ضد حریق و مواد تشکیل دهنده آن

فوم ضد حریق چیست و از چه اجزایی تشکیل شده است؟ به طور کلی بیش از ۵۰ سال است که از فوم‌های مخصوص اطفای حریق استفاده می‌شود. اما چیزی که ما امروزه تحت عنوان فوم استفاده می‌کنیم، هم فرمولاسیون بهتری دارد، هم اثربخشی آن بیشتر است و هم از نظر سازگاری با محیط زیست مناسب است.

از جمله مواد اولیه سازنده فوم ضدحریق می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • رقیق‌کننده‌ها: آب مهم‌ترین عامل برای رقیق کردن اسپری فوم ضد حریق است
  • حلال‌ها: حلال‌ها شامل مواردی مثل پروپانول، بوتوکسی اتانول، اتانول، تری تانول آمین، تترا اتیلن گلیکول دی متیل اتر، ایزو پروپانول و پروپان دی ال می‌شوند
  • مواد فعال سطحی: از جمله مواد فعال سطحی می‌توانیم به الکیل پلی گلیکوساید، الکیل دی متیل آمید اسید، اکتیل فنوکسی پلی اتوکسی اتانول، سولفات منیزیم و فلور الکیل سورفاکتانت اشاره کنیم
  • سایر مواد: موادی مانند سولفات آهن، اسید استیک، سدیم کلرید، بیوساید و همچنین رزین پلی ساکارید از این جمله هستند

انواع فوم ضد حریق

به طور کلی فوم‌های آتش نشانی با توجه به عوامل متعددی تقسیم‌بندی می‌شوند که از جمله آن‌ها می‌توانیم به روش تولید، کلاس حریقی که می‌تواند اطفا کند، ساختار و فرمول شیمیایی، درجه مورد نیاز برای انبساط و همچنین غلظت اشاره کنیم.

از جمله انواع فوم ضد حریق می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • فوم ضد حریق شیمایی
  • فوم ضد حریق مکانیکی
  • فوم ضد حریق طبیعی
  • فوم ساختگی

فوم ضد حریق چه خصوصیاتی دارد؟

فوم ضد حریق چه خصوصیاتی دارد؟

در حال حاضر باید گفت که هیچ کدام از فوم‌های تولید شده به تنهایی نمی‌توانند اثربخشی لازم را برای کلیه رده‌های حریق داشته باشند. برای اینکه فومی اثربخشی مناسبی را برای نوع حریقی که برای آن طراحی و ساخته شده است را داشته باشد، باید مجموعه‌ای از خصوصیات مهم را داشته باشد تا با ایجاد تعادلی مناسب در این خصوصیات، حداکثر رضایتمندی کارفرمایان را داشته باشد. در ادامه مهم‌ترین ویژگی‌هایی که یک فوم ضد حریق باید داشته باشد را به شما معرفی می‌کنیم.

خاصیت قطعه قطعه شدن فوم‌های ضد حریق

به طور کلی به توانایی پوشش فوم برای گسترش و انتشار روی سطوح سوختنی که ممکن است در زمان عبور از اطراف آن با موانعی که بر سر راهش قرار گیرد همراه شود، قطعه قطعه شدن فوم گفته می‌شود. قطعه قطعه شدن پوشش فوم در زمان برخورد با موانع سر راه باید در حالی انجام شود که به ساختار یکپارچه آن هیچ‌گونه آسیبی وارد نشود. در ضمن فوم باید دارای خواص هم چسبی خوبی باشد تا بتواند به سادگی تاثیرات پوششی اثر بخشی را ایجاد کند اما بر عکس نباید ویسکوزیته بسیار بالایی داشته باشد. چرا که گرانروی بالای فوم، میزان توانایی آن را در زمان عبور از روی سطح مواد کاهش می‌دهد.

مقاومت گرمایی فوم به چه معنا است؟

یکی دیگر از ویژگی‌های فوم‌های ضد حریق، مقاومت گرمایی آن‌ها است. به طور کلی به توانایی حباب‌های فوم برای تامین استحکام و مقاومت در برابر شعله‌های مستقیم و با تماس با سطوحی که دمای آن‌ها به طرز چشمگیری افزایش یافته است به گونه‌ای که کمترین میزان تخریب در حباب‌ها ایجاد شود، میزان مقاومت گرمایی فوم گفته می‌شود.

تحمل فوم در برابر مواد سوختن

به میزان توانایی فوم در مقابل ورود مواد سوختنی به درون ترکیبات تشکیل دهنده قدرت تحمل فوم ضد حریق در برابر مواد سوختنی گفته می‌شود. اما از طرفی دیگر به میزان قابلیت ترمیم سطحی فوم که برای به حدقال رساندن ورود و انتشار مواد سوختنی به درون حباب‌های تشکیل شده از خود عرضه می‌کنند، قدرت تحمل فوم در برابر مواد سوختنی گفته می‌شود.

ویژگی فرونشاندن بخارات

به طور کلی به توانایی پوشش فوم به منظور فرونشاندن بخارات قابل اشتعال و همچنین جلوگیری از آزاد شدن آن‌ها از سطح مایعات را فرونشاندن بخارات می‌گویند. در واقع میزان توانایی که فوم برای فرونشاندن بخارات تامین می‌کند، برای اطفا حریق مایعات قابل اشتعال، پارامتری بسیار ضروری و حیاتی به شمار می‌آید. همچنین این ویژگی فوم‌های ضد حریق باعث می‌شود تا از اشتعال بخارات مایعاتی که هنوز دچار اشتعال نشده‌اند تا حد امکان جلوگیری شود.

همانطور که می‌دانید، استفاده از فوم های ضد حریق در دنیا، هنوز جا افتاده نشده است و از آنجایی که این فوم‌ها در اندازه‌های کوچک تولید می‌شوند، توانایی اطفا آتش‌های بزرگ را ندارند. به همین خاطر کپسول‌های فوم از محبوبیت بیشتری برخوردار هستند. کپسول بیوورسال، بهترین نوع کپسول فوم است که حاوی قوی‌ترین ماده اطفا حریق دنیاست. برای آشنایی بیشتر و خرید کپسول آتش نشانی بیوورسال، بر روی دکمه زیر کلیک کنید.

فوم‌های ضد حریق چه کاربردهایی دارند؟

فوم های ضد حریق چه کاربردهایی دارند؟

به طور کلی فوم‌های ضد حریق کاربردهای مختلفی دارند. برای مثال می‌توان از این محصول برای نصب انواع درب و پنجره استفاده کرد. این فوم همچنین برای پر کردن ترک‌های دیوار هم مورد استفاده قرار می‌گیرد. این فوم‌ها یک عایق حرارتی بسیار مناسب برای ساخت انواع مختلف سقف‌ها به شمار می‌آیند. شما حتی می‌توانید از این فوم انتظار کاربردهای چند منظوره داشته باشید و دودبندی محل عبور کابل‌ها و لوله‌های مختلف روی دیوارها را انجام بدهید.

فوم ضد حریق گزینه‌ای ایده‌آل برای ایزوله‌ کردن محیط‌های مختلف است. توجه داشته باشید که فوم‌های پلی اورتان کاربردهای مختلفی دارند و بسیاری از افراد از این فوم‌ها به منظور بتونه‌کاری، درزگیری و پر کردن شکاف‌ها و حفره‌ها استفاده می‌کنند. به صورت کلی باید گفت که عمده‌ترین کاربرد این فوم‌ها برای عایق برودتی است. این فوم‌ها قابلیت مقاومت در مقابل حریق حتی تا چندین ساعت را دارند. فوم‌های ضد حریق همچنین از انتشار و تشکیل گازهای سمی، کشنده و خطرناک جلوگیری می‌کنند.

اصطلاحات مهمی که باید در رابطه با فوم‌های ضد حریق بدانید

در این بخش از مطلب فوم ضد حریق چیست قصد داریم تا اصطلاحات مهمی که در خصوص این فوم‌ها وجود دارد را به شما معرفی کنیم. ابتدا از اصطلاح فوم با غلظت بالا آغاز می‌کنیم. این فوم، فومی است که با غلظت بسیار بالا تولید شده و در قالب بسته‌بندی‌هایی مانند بشکه و سطل‌های دیوارپوش عرضه می‌شود.

در ادامه شما را با دو مورد دیگر از اصطلاحات فوم‌های ضد حریق آشنا می‌کنیم:

  • محلول فوم: زمانی که فوم غلیظ را با درصد مناسب آب ( به مقدار توصیه شده) مخلوط کنیم، پیش از آن که هوا را به آن اضافه کنیم یک ماده مایع شکل به دست می‌آید که به آن محلول فوم می‌گویند
  • فوم نهایی: پس از اینکه به محلول فوم هوا را اضافه می‌کنیم، فوم نهایی به دست می‌آید. به طور کلی اضافه کردن هوا از طریق همزن‌های مخصوص و یا تجهیزات هوادهنده انجام می‌گیرد. فوم نهایی ضد حریق در واقع همان ماده‌ای است که از آن به منظور اطفای حریق استفاده می‌شود

نکات خرید فوم ضد حریق

نکات خرید فوم ضد حریق

فوم ضد حریق اصولا با هدف مقاومت در برابر حریق ساخته شده است. اگر برای عایق‌بندی سطوح مختلف نیاز به فوم دارید، باید تلاش کنید تا با کیفیت‌ترین آن‌ها را با در نظر گرفتن نیاز خود در بازار انتخاب کنید. این نوع از محصولات در مقایسه با عایق فوم استاندارد، سطح مقاومت به مراتب بالاتری در زمان مواجه با آتش دارند. بهترین برندهای عرضه کننده فوم‌های ضد حریق از استانداردهای کیفی لازم برخوردار هستند و در پروسه تولید، آزمایشات بسیار پیشرفته‌ای را پشت سر گذرانده‌اند.

در روند تولید اینگونه محصولات، مقاومت اسپری فوم ضد حریق در مقابل دودهای انتشار یافته در محیط مورد ارزیابی قرار گرفته و میزان مقاومت حرارتی آن در قسمت کنترل کیفیت نسبت به استانداردهای جهانی سنجیده می‌شود. در ضمن انواع پوشش‌های ضد حریقی که در بازار عرضه می‌شوند، میزان مقاومت متفاوتی در برابر شعله‌های آتش دارند. شما با مطالعه برچسب روی ظروف پوشش‌های ضد حریق می‌توانید میزان مقاومت آن محصول را در برابر آتش متوجه شوید.

گروه تولیدی و صنعتی تبدیر، بزرگ‌ترین تولید کننده تجهیزات ایمنی و آتش نشانی در ایران، برای انتخاب بهترین روش اطفا حریق در کنار شماست. چنانچه قصد ایمن سازی محل کار یا زندگی خود هستید، کارشناسان ایمنی تدبیر آماده ارائه مشاوره رایگان خرید انواع تجهیزات ایمنی در برابر آتش به شما عزیزان هستند. برای دریافت مشاوره رایگان ایمنی با ما تماس بگیرید.

فوم ضد حریق؛ یک سپر دفاعی قابل اطمینان برای مقابله با انواع حریق

فوم ضد حریق؛ یک سپر دفاعی قابل اطمینان برای مقابله با انواع حریق

یک جرقه بسیار کوچک می‌تواند به آسانی باعث آتش‌سوزی شود و همه ما می‌دانیم که هوا به طولانی شدن و انتشار شعله‌های آتش کمک زیادی می‌کند. با این وجود استفاده از فوم ضد حریق، سپر دفاعی را در مقابل شعله‌های کوچک‌تر آتش فراهم می‌کند و این کار نیز به سادگی با اسپری کردن فوم‌های عایق امکان‌پذیر می‌باشد. مهم‌ترین مزایای این فوم‌ها نیز قدرت چسبندگی بالا در سطوح مختلف، مقاومت در برابر خورندگی، انعطاف‌پذیری بالا و همچنین حفظ پایداری در حرارت‌های بالا است که آن را به گزینه‌ای مناسب برای اطفای انواع حریق در مقایسه با محصولات مشابه تبدیل می‌کند.

سوالات متداول فوم ضد حریق

فوم ضد حریق چیست؟

فوم ضد حریق، یک اسپری فوم است که بر روی آتش اسپری می‌شود و آن را اطفا می‌کند.

انواع فوم ضد حریق کدامند؟

فوم ضد حریق شیمایی، فوم ضد حریق مکانیکی، فوم ضد حریق طبیعی، فوم ساختگی از جمله انواع فوم حریق هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گروه تولیدی و صنعتی تدبیر

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید…