مانیتورینگ اعلام حریق به ارتباط سریع بین سیستم اعلام حریق و ایستگاه نظارت مرکزی ارائهدهنده خدمات ایمنی اشاره دارد. هنگامی که دستگاههای میدانی مانند دتکتورها وجود دود یا احتمال وقوع حریق را شناسایی میکنند و زنگ هشدار به صدا درمیآید، سیستم سیگنالی را به ایستگاه مرکزی ارسال کرده و به مقامات مربوطه هشدار میدهد تا در صورت لزوم، نیروهای آتش نشانی و اورژانسی را به محل اعزام کنند. اما مانیتورینگ اعلام حریق چیست، چگونه کار میکند و مزایای آن کدامند. در این مقاله از تدبیر، به این سؤالات پاسخ خواهیم داد.
سیستم مانیتورینگ اعلام حریق چیست؟
سیستم مانیتورینگ اعلام حریق شامل دستگاههای اعلام حریق، کنترل پنل اعلام حریق، ارتباطدهنده (DACT، سلولی، آی پی) و ایستگاه مانیتورینگ مرکزی است. هنگامی که رویداد اعلام حریق در ساختمانی رخ میدهد که مجهز به سیستم مانیتورینگ است، پنل نظارتی یا ارتباطدهنده به طور خودکار سیگنالی را به ایستگاه مرکزی ارسال میکند. در ایستگاه مرکزی، اپراتور به صورت زنده سیگنال را دریافت میکند و سیستم بلافاصله پرسنل مربوطه را در جریان قرار میدهد.
سیستم مانیتورینگ اعلام حریق علاوه بر ارسال اعلانهای وجود دود یا وقوع آتشسوزی، میتواند سیگنالهای مفید دیگری را نیز به ایستگاه مرکزی ارسال کند.
- Fire Trouble: این سیگنال نشان میدهد که سیستم عملکرد مطلوبی ندارد یا نیاز به تعمیرات دارد تا در مواقع اضطراری به درستی کار کند.
- Fire Supervisory: زنگ هشدار زمانی این اعلان را ارسال میکند که سیستم حفاظت در مقابل حریق نیاز به تنظیم مجدد یا ریست داشته باشد.
- Low Battery: این سیگنال نشان میدهد که ولتاژ باتری پنل آلارم کمتر از حد مطلوب است.
- Power Failure: این یک اعلان مهم برای مانیتورینگ اعلام حریق است و این هشدار را در هنگام قطع برق سیستم ارسال میکند.
سیستم مانیتورینگ اعلام حریق چگونه کار میکند؟
برخی افراد با اعلام حریق و اینکه در مواقع اضطراری آتشسوزی با به صدا درآمدن زنگ هشدار چه باید کرد، آشنا هستند. اما بعد از آن چه اتفاقی میافتد؟ در برخی شرایط، این کارکنان یا مدیران ساختمان هستند که بایستی با آتش نشانی تماس بگیرند و درخواست کمک کنند. اگر این تماس به تأخیر بیافتد، ممکن است عواقب جبرانناپذیری در پی داشته باشد و جان و مال افراد به خطر بیافتد.
به لطف مانیتورینگ اعلام حریق، زمانی که زنگ هشدار در ساختمان به صدا درآید، سیستم مانیتورینگ به طور خودکار به مرکز آتش نشانی در مورد شرایط اضطراری هشدار میدهد. به این طریق، اقدامات لازم انجام شده و نیروهای آتش نشانی به محل اعزام میشوند. ماهیت خودکار سیستم مانیتورینگ اعلام حریق به این معنی است که اتلاف زمان بین آغاز شرایط اضطراری و اعزام نیروهای آتش نشانی به محل وجود نخواهد داشت.
برقراری ارتباط با مرکز آتش نشانی توسط سیستم مانیتورینگ، میتواند از طریق خط تلفن معمولی، پروتکل اینترنت (آی پی) یا ترانسمیتر سلولی انجام شود. این بدان معناست که امکان نصب سیستمهای مانیتورینگ اعلام حریق، بدون توجه به موقعیت مکانی ساختمان یا زیرساختهای آی تی، همیشه وجود خواهد داشت. به علاوه، سیستم مانیتورینگ اعلام حریق امکان محافظت ۲۴ ساعته از ساختمان را در شرایط مختلف فراهم میکند.
تفاوت سیستم اعلام حریق مانیتوردار و بدون مانیتورینگ
تفاوت اصلی سیستمهای اعلام حریق دارای سرویس مانیتورینگ با سیستمهای بدون مانیتورینگ به جنبه حفاظت ۲۴ ساعته در تمام ایام سال برمیگردد. این بدان معنی است که پاسخ فوری و لازم توسط یک تیم حرفهای و آموزشدیده تضمین میشود و هیچ هشدار آتشسوزی نادیده گرفته نخواهد شد. بنابراین، سیستمهای اعلام حریق دارای مانیتورینگ به طور قابل توجهی سطح ایمنی و حفاظت بالاتری را ارائه میدهند، زیرا هر نوع هشداری مورد بررسی قرار میگیرد و در صورت وقوع آتشسوزی، بلافاصله با سازمان آتش نشانی تماس گرفته میشود و نیروهای آتش نشان به محل اعزام خواهند شد.
بیشتر بخوانید: انواع سیستم اعلام حریق
اهمیت استفاده از سیستم مانیتورینگ اعلام حریق
دلیل اصلی استفاده از سرویس مانیتورینگ برای سیستمهای اعلام حریق، فراهم آوردن سطح ایمنی بالاتر در مقابل آتشسوزی است. این امر به تشخیص زودهنگام حریق و واکنش سریع در مقابل آن کمک میکند که منجر به کاهش صدمات جانی و مالی خواهد شد. اثرات آتشسوزی میتواند فراتر از صدمات فیزیکی و عظیم و ویرانگر باشد.
بار مالی، اختلال در تدارکات و نابودی شهرت و اعتبار یک کسب و کار میتواند تأثیرات ساختاری بسیار بدی بر روی آن داشته باشد. جالب است که بدانید بر اساس آمار ارائهشده از سوی شرکتهای بیمه، بین ۷۰ تا ۸۰ درصد از کسب و کارها طی ۱۸ ماه تا ۳ سال پس از تجربه حوادث آتشسوزی بزرگ، متحمل شکست میشوند. بنابراین، مانیتورینگ اعلام حریق باعث کاهش گسترش آتشسوزی و در نتیجه، عواقب بد آن خواهد شد.
مزایای سیستم مانیتورینگ اعلام حریق
سیستم مانیتورینگ اعلام حریق مزایای متعددی دارد که میتواند سطح ایمنی ساختمان را در برابر حریق افزایش دهد. از مزایای مهم مانیتورینگ اعلام حریق، میتوانیم موارد زیر را نام ببریم.
- افزایش سطح ایمنی در برابر آتشسوزی
- کاهش خطر گسترش آتشسوزی
- تشخیص زودهنگام آتشسوزی
- کاهش هشدارهای کاذب
- کاهش زمان توقف کار
- مدیریت کارآمد در مواقع اضطراری
- فراهم کردن آرامش خاطر برای کارکنان
- پاسخ سریع به هر گونه هشدار وقوع حریق
- نظارت تمام وقت ۲۴ ساعته در تمام طول سال
- کاهش خطرات جانی و مالی
- امکان واکنش سریع تیم آتش نشانی
آیا استفاده از سیستم مانیتورینگ اعلام حریق الزام قانونی دارد؟
چنانچه برای محافظت از ساختمان خود در شرایط اضطراری فقط به اعلام حریق اتکا کنید، واکنش به موقع به آتشسوزی ممکن است به یک نحوی چالشبرانگیز باشد. تأخیر در تماس با سازمان آتش نشانی میتواند به خسارات مالی یا حتی از دست رفتن جان افراد منجر شود. نصب سیستم مانیتورینگ اعلام حریق میتواند یکی از جنبههای کلیدی سیستم حفاظت آتش و ایمنی ساختمان باشد.
اگرچه نصب سیستم اعلام حریق یک الزام قانونی برای اکثر مشاغل است، اما استفاده از سیستمهای مانیتورینگ اعلام حریق یک الزام قانونی شمرده نمیشود. با وجود این، چون این مسئله یک الزام قانونی نیست، آیا به این معنی است که بهکارگیری آن ضرورتی ندارد؟! جواب این سؤال با شما.
از سرویس مانیتورینگ در کدام سیستمهای اعلام حریق میتوان استفاده کرد؟
امکان استفاده از سرویس مانیتورینگ در اکثر سیستمهای اعلام حریق که به صورت حرفهای نصب شدهاند، وجود دارد. سرویس مانیتورینگ را میتوان همراه با سیستم اعلام حریق ساختمان راهاندازی کرد یا آن را به عنوان تجهیزات جدید به سیستم اضافه کرد. اضافه کردن این قابلیت به سیستم اعلام حریق ساختمان نسبتاً راحت است و آن را میتوان از طریق خط تلفن ثابت یا شبکه تلفن همراه راهاندازی کرد. بهترین راه برای فهمیدن اینکه آیا امکان استفاده از سرویس مانیتورینگ در سیستم اعلام حریق ساختمان وجود دارد یا خیر، کمک گرفتن از یک شرکت حرفهای ارائهدهنده خدمات حفاظت حریق است.
آیا خرید سیستم مانیتورینگ اعلام حریق ارزش دارد؟
اگر این سؤال برایتان پیش آمده که آیا مانیتورینگ اعلام حریق ارزش هزینه کردن را دارد یا خیر، بهتر است نگاهی به برخی از آمار داشته باشیم. اولاً، آتشسوزی یکی از بزرگترین تهدیدات برای ساختمانهای مختلف است. ثانیاً، بر اساس آمار، بیش از ۶۰ درصد از آتشسوزیها در ساختمانهای خالی از سکنه رخ میدهند و علاوه بر این، بیش از نیمی از حوادث آتشسوزی در بین ساعات ۶ بعد از ظهر تا ۹ صبح اتفاق میافتند، یعنی خارج از ساعات اداری. همچنین، در حدود ۴۸ درصد از کل حوادث آتشسوزی را هشدارهای کاذب تشکیل میدهند.
همانطور که میبینید، شواهد کلیدی وجود دارد که نشان میدهد آتشسوزی اساساً در زمانهایی ساختمانها و کسب و کارها را تحت تأثیر قرار میدهد که ساختمان مدیریت نشده است. بدون مانیتورینگ اعلام حریق، چگونه میتوان تضمین کرد که هشدار اعلام حریق کاذب نیست و به سرعت به آن پاسخ داده میشود؟ به همین دلیل، استدلال روشنی وجود دارد که استفاده از سیستمهای مانیتورینگ اعلام حریق به دلیل افزایش سطح ایمنی که به همراه دارند، قطعاً ارزش هزینه کردن را دارد.
سؤالات متداول سیستم مانیتورینگ اعلام حریق
سیستم مانیتورینگ اعلام حریق چیست؟
سیستم مانیتورینگ اعلام حریق در صورت وقوع آتشسوزی، به طور خودکار هشدار لازم را به مرکز آتش نشانی ارسال میکند تا نیروهای آتش نشانی سریعاً به محل حادثه اعزام شوند.
برقراری ارتباط با مرکز آتش نشانی در سیستم مانیتورینگ اعلام حریق چگونه انجام میشود؟
برقراری ارتباط با مرکز آتش نشانی توسط سیستم مانیتورینگ، میتواند از طریق خط تلفن معمولی، پروتکل اینترنت (آی پی) یا ترانسمیتر سلولی انجام شود.
آیا از لحاظ قانونی استفاده از سیستمهای مانیتورینگ اعلام حریق ضروری است؟
خیر، اگرچه برای اکثر مشاغل نصب سیستم اعلام حریق یک الزام قانونی است، اما استفاده از سیستمهای مانیتورینگ اعلام حریق از لحاظ قانونی ضرورت ندارد.