تجهیزات ایمنی ساختمان مثل کپسولهای آتش نشانی، نیاز به سرویسهای دورهای دارند تا مطمئن شوید که شرایط آنها مطلوب بوده و آماده مقابله با حوادثی مانند آتش سوزی هستند. یکی از مهمترین اقدامات در زمینه سرویس و تست دوره ای کپسول آتش نشانی، تست هیدرو استاتیک کپسول آتش نشانی نام دارد.
در این مطلب خواهیم دید که تست هیدرو استاتیک چیست، چگونه انجام میشود، هر چند وقت یک بار باید انجام شود و چه اهمیت دارد.
تست هیدرو استاتیک چیست؟
تست هیدرو استاتیک کپسول آتش نشانی با این هدف انجام میشود که مطمئن شویم سیلندر کپسول توانایی تحمل فشار را دارد. این تست روی کپسولهای آتش نشانی قابل شارژ انجام میشود. در تست هیدرو استاتیک قدرت کلی کپسول و عدم نشتی آن نیز چک میشود. این تست برای کپسولهای تحت فشار ضروری است و امنیت و کارایی آنها را تضمین میکند.
تست هیدرو استاتیک کپسول آتشنشانی هر چند وقت یک بار باید انجام شود؟
تقریبا برای همه انواع کپسولهای آتش نشانی قابل شارژ، انجام تست هیدرو استاتیک لازم است. اما این که کپسول مورد نظر از چه نوع ماده اطفاء حریقی استفاده میکند، مدت زمان تست دوره ای کپسول آتش نشانی را مشخص میکند.
به طور کلی، تست هیدرو استاتیک برای مواد خاموش کننده زیر باید در این بازههای زمانی صورت بگیرد:
- هر ۵ سال برای کپسولهای حاوی آب فشرده شده، کربن دی اکسید، مواد شیمیایی تر
- هر ۱۲ سال برای کپسولهای حاوی مواد شیمیایی خشک
بنابراین برای آن که مطمئن شوید تست دوره ای کپسول آتش نشانی را سر وقت انجام میدهید، باید اطلاعات دقیقی از انواع کپسولهای موجود در ساختمان و مواد خاموش کننده آنها داشته باشید.
اکثر کپسولهای موجود در ساختمانهای مسکونی، اداری و تجاری کپسولهای ABC هستند که از مواد شیمیایی خشک استفاده میکنند و در نتیجه زمان مناسب برای تست هیدرو استاتیک در آنها هر ۱۲ سال است.
اما باز هم بهتر است همه کپسولهای موجود در ساختمان را چک کرده و مطمئن شوید که مواد خاموش کننده آنها چیست. به خصوص اگر با مکانهایی مثل آشپزخانه یا آزمایشگاه سر و کار دارید که در آنها از انواع خاص کپسول آتش نشانی استفاده میشود.
نحوه اجرای تست هیدرو استاتیک چیست؟
از آنجایی که تست هیدرو استاتیک در فواصل زمانی طولانی مدت انجام میشود، بسیاری از افراد آشنایی چندانی با نحوه اجرای آن ندارند و این امر کاملا طبیعی است. اما نکته مهم در خصوص اجرای این تست این است که تست هیدرو استاتیک حتما باید توسط افراد متخصص و معتبر انجام شود تا همه مراحل آن به شکل اصولی و دقیق اجرا گردند. مراحل اجرای این تست به شکل زیر است:
مرحله اول: بررسی ظاهر کپسول آتش نشانی
قبل از اجرای تست هیدرو استاتیک، ظاهر کپسول و عناصر بیرونی آن مورد معاینه قرار میگیرند. هرگونه ایرادی که مانع کار سیلندر شود، از پوسیدگی گرفته تا جرم گرفتگی، به معنای آن است که این کپسول شرایط ایمنی لازم برای اجرای تست را ندارد و از رده خارج است.
مرحله دوم: تخلیه شارژ کپسول آتش نشانی
بعد از تایید سلامت بیرونی کپسول، وقت آن است که کپسول خالی شود تا فضای داخلی آن نیز مورد بررسی متخصص قرار بگیرد. برای این کار شلنگ کپسول جدا شده و با آداپتور هیدرو تست یا ریشارژ جایگزین میشود. سپس مواد داخل کپسول تخلیه میشوند و در نهایت از یک شلنگ هوا برای تخلیه باقی مانده مواد اطفاء حریق استفاده میشود.
مرحله سوم: بررسی فضای داخلی کپسول آتش نشانی
مانند مرحله اول، در این مرحله نیز متخصص به دنبال هر گونه ایراد و اختلالی میگردد که میتواند مانع عملکرد سیلندر شده و توانایی آن در حفظ فشار را تضعیف کند. در صورت مشاهده هر گونه نقص، کپسول باید به شکل دائم از رده خارج شود.
مرحله چهارم: اجرای تست فشار هیدرو استاتیک
اگر بیرون و درون کپسول هیچ مشکلی نداشت، حالا میتواند تست هیدرو استاتیک را به شکل ایمن اجرا کرد. برای امنیت تکنسین، توصیه میشود که این تست در یک محفظه حفاظتی و یا از پشت یک سپر حفاظتی انجام شود. هدف از انجام تست این است که مطمئن شویم که کپسول آتش نشانی همچنان توانایی تحمل فشار در درجه مطلوب خود را دارد.
برای کسب اطمینان از این موضوع در تست هیدرو استاتیک، کپسول با استفاده از آب تا فراتر از درجه فشار مطلوب پر میشود. سپس تکنسین با دقت سیلندر را مشاهده میکند تا ببیند که آیا افت فشار رخ میدهد یا نه. افت فشار یعنی کپسول نشتی دارد و باید برای همیشه از رده خارج شود. اگر یک کپسول آتش نشانی در تست هیدرو استاتیک مردود شود، دیگر قابل استفاده نخواهد بود.
مرحله پنجم: برگرداندن کپسول آتش نشانی به حالت عادی
اگر کپسول افت فشار نشان ندهد، به معنای آن است که همچنان میتواند به شکل ایده آل به عملکرد خود ادامه دهد. در نتیجه تست به پایان میرسد و تکنسین کپسول را آبکشی، تمیز و خشک کرده و سپس دوباره آن را با مواد اطفاء حریق پر میکند.
در پایان تست هیدرو استاتیک کپسول آتش نشانی قطعات کپسول دوباره مثل اول سر جای خود قرار میگیرند و برچسب سرویس دورهای روی کپسول چسابنده میشود. سپس کپسول سر جای خود نصب شده و کاملا آماده استفاده در شرایط اضطراری خواهد بود.